Comuniştii moldoveni cer demisia lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Igor Dodon: Socialiştii vor vota demisia

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a propus, la începutul şedinţei de joi, două iniţiative care prevăd revocarea din funcţie a preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu. Deputatul neafiliat Igor Dodon a anunţat joi, într-un mesaj postat pe Facebook, că socialiştii vor continua să voteze consecvent, inclusiv în favoarea demiterii lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

217 afișări
Imaginea articolului Comuniştii moldoveni cer demisia lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Parlamentului. Igor Dodon: Socialiştii vor vota demisia

Marian Lupu (Imagine: Radu Stefan/ Mediafax Foto)

Artur Reşetnicov, un deputat al fracţiunii comuniştilor din Parlamentul Republicii Moldova, a propus, joi, ca proiectul care se referă la iniţiativa PCRM privind revocarea preşedintelui Parlamentului prin vot secret să fie inclus pe ordinea de zi, relatează PRO TV Chişinău.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin de asemenea i-a propus lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), să-şi prezinte demisia. "Domnule Lupu, când o să realizaţi programul ce prevede varianta zero? Poate vă prezentaţi demisia", a declarat Voronin.

Demersul PCRM pare a fi susţinut de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, i-a sugerat lui Marian Lupu să se gândească la o eventuală demisie şi să-şi respecte o promisiune anterioară.

"De multe ori aţi vorbit că trebuie să dăm dovadă de curaj şi bărbăţie. Acum, circumstanţele sunt dintre cele mai bune şi aţi putea da dovadă de acea bărbăţie. Am vrea să vă propunem să vă gândiţi la o eventuală demisie", a afirmat el.

În replică, Marian Lupu a declarat că nu îşi va da demisia. "Nu o să vă ofer această plăcere. Votaţi cu PCRM. Ăsta va fi actul de bărbăţie şi curaj", a răspuns Lupu.

De asemenea, PLDM a solicitat să fie creată o comisie care să analizeze modul în care a fost votat proiectul PDM privind sistemul electoral mixt, pentru că, potrivit lui Valeriu Streleţ, s-ar fi comis nişte gafe. În plus, colegul său de fracţiune, Ion Butmalai, a cerut ca să fie reexaminat votul privind alegerea procurorului general, Corneliu Gurin.

După această discuţie, PDM a cerut o pauză de o oră.

Solicitările PLDM vin după ce săptămâna trecută liberal-democraţii au votat, alături de democraţi, mai multe proiecte strategice pentru PDM. După decizia Curţii Constituţionale de luni, care precizează că Vlad Filat nu mai poate fi propus premier, deoarece Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de corupţie şi este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul, se pare că relaţiile dintre cele două formaţiuni s-ar fi deteriorat brusc.

Igor Dodon: Socialiştii vor vota demisia lui Marian Lupu

Deputatul neafiliat Igor Dodon a anunţat joi, într-un mesaj postat pe Facebook, că socialiştii vor continua să voteze consecvent, inclusiv în favoarea demiterii lui Marian Lupu din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, relatează PRO TV Chişinău.

"Socialiştii vor continua să voteze consecvent. Plahotniuc - demis. Filat - demis. Ghimpu - afară de pe carosabil. Lupu? Demis. Va veni şi rândul lui Chirtoacă să fie demis. Viitorul Guvern trebuie să fie tehnocrat, social orientat, axat pe dezvoltarea economică a Moldovei, nu pe procese integraţioniste în UE. Sau - alegeri anticipate, care vor aduce la guvernare o coaliţie de stânga", scrie Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), pe pagina personală de Facebook.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici