Consilierul Casei Albe pentru lupta împotriva terorismului a mers în Bulgaria

Consilierul preşedintelui american pentru lupta împotriva terorismului, John Brennan, se afla luni în Bulgaria, la cinci zile de la atentatul sinucigaş din Burgas, potrivit unui anunţ al Casei Albe.

108 afișări
Imaginea articolului Consilierul Casei Albe pentru lupta împotriva terorismului a mers în Bulgaria

Consilierul Casei Albe pentru lupta împotriva terorismului a mers în Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"John Brennan a sosit luni în Bulgaria pentru câteva reuniuni la nivel înalt cu oficiali bulgari, care erau deja prevăzute", potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului american pentru Securitate Naţională, Tommy Vietor.

"Atentatul terorist de la Burgas, care a avut loc în urmă cu o săptămână, subliniază importanţa parteneriatului nostru solid şi a continuării cooperării în materie de antiterorism", a adăugat Vietor.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat luni că Statele Unite vor sprijini Bulgaria "în toate aspectele acestei anchete, conform cererilor, pentru că vrem să aflăm totul" despre acest caz.

Obama i-a telefonat vineri premierului bulgar, Boiko Borissov, pentru a-şi exprima susţinerea. FBI şi CIA colaborează cu anchetatorii bulgari pentru a identifica autorul şi finanţatorii atentatului de miercuri.Primul de acest gen din Bulgaria, atentatul s-a soldat cu moartea a cinci israelieni şi a unui bulgar, şoferul autobuzului care prelua turiştii de la aeroportul din Burgas, precum şi cea autorul atentatului.

Israelul a acuzat Iranul că a finanţat acest atentat, iar mişcarea şiită libaneză, Hezbollah, că l-a executat, acuzaţii negate cu vehemenţă de către cele două.

Obama a condamnat acest "atentat terorist barbar", oferind din partea Statelor Unite "tot sprijinul necesar" pentru identificarea responsabililor. El l-a contactat telefonic şi pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici