Consiliul de Securitate al ONU a respins prelungirea embargoului privind armele în Iran

Statele Unite au anunţat că nu au reuşit să treacă prin Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite rezoluţia prin care cerea prelungirea embargoului privind armele în Iran, scrie Newsweek.

1192 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU a respins prelungirea embargoului privind armele în Iran

Consiliul de Securitate al ONU a respins prelungirea embargoului privind armele în Iran

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat vineri că membrii Consiliului „nu au reuşit să-şi respecte misiunea fundamentală stabilită” şi nu au adoptat rezoluţia propusă de SUA prin care se dorea prelungirea embargoului prin care Iranului i se interzicea să cumpere sau să vândă echipamente militare.

Pompeo a acuzat Consiliul de Securitate că a „respins un apel rezonabil”, permiţându-i „celui mai important sponsor de stat al terorii” din lume să aibă arme convenţionale pentru prima dată în peste un deceniu.

"Eşecul Consiliului de Securitate de a acţiona decisiv în apărarea păcii şi securităţii internaţionale este nescuzabil", a spus el. "Statele Unite nu-i vor abandona niciodată pe prietenii noştri din regiune. Vom continua să lucrăm pentru a ne asigura că regimul terocratic nu are libertatea de a cumpăra şi de a vinde arme care să ameninţe inima Europei, Orientul Mijlociu şi nu numai”, a adăugat el.

Chiar dinainte de votul de vineri, se ştia că rezoluţia propusă de SUA avea şanse mici de reuşit, în condiţiile în care membrii permanenţi cu drept de veto, China şi Rusia, s-au opus vocal măsurii.

În cele din urmă, SUA a suferit o înfrângere zdrobitoare, având doar susţinerea Republicii Dominicane, în timp ce China şi Rusia au votat împotrivă, iar celelalte 11 naţiuni membre ale Consiliului, inclusiv Franţa, Germania şi Regatul Unit - s-au abţinut de la vot.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici