Consiliul de Securitate al ONU autorizează trimiterea a 300 de observatori în Siria

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă, în unanimitate, o rezoluţie care autorizează trimiterea a 300 de observatori în Siria pentru a monitoriza respectarea armistiţiului.

164 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU autorizează trimiterea a 300 de observatori în Siria

Consiliul de Securitate al ONU autorizează trimiterea a 300 de observatori în Siria

Cei 300 de observatori militari neînarmaţi trebuie mobilizaţi "rapid" şi "pentru o perioadă iniţială de 90 de zile", potrivit textului promovat în special de Rusia, Franţa, China şi Germania.

Va trebui însă mai întâi ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să stabilească dacă "consolidarea" armistiţiului permite această mobilizare. În prezent, armistiţiul instaurat oficial la 12 aprilie este încălcat în mod regulat.

Numărul şi componenţa părţii civile a acestei misiuni nu sunt precizate în Rezoluţia 2.043. Trimiterea a 300 de observatori este definită ca o "mobilizare iniţială", lăsând posibilitatea suplimentării numărului de membri.

Misiunea de observatori trebuie să monitorizeze armistiţiul în Siria şi să ajute la aplicarea planului de pace în şase puncte al mediatorului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, care prevede de asemenea un dialog politic între putere şi opoziţie şi eliberarea persoanelor arestate de la începutul represiunii, în martie 2011.

Criza din Siria s-a soldat cu peste 9.000 de morţi în 13 luni, potrivit ONU.

Rezoluţia cere Guvernului sirian să "vegheze la buna funcţionare" a misiunii şi în special să-i "asigure imediat libertatea de circulaţie şi accesul total şi fără obstacole, necesare executării mandatului său". Textul cere de asemenea pentru observatori comunicaţii fără ingerinţe şi garanţii de securitate.

Textul subliniază "necesitatea ca Guvernul sirian şi ONU să ajungă la un acord rapid privind mijloace de transport aerian adecvate" (avioane sau elicoptere) pentru misiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici