Consiliul Europei cere Rusiei să înceteze presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a somat Rusia să ofere, în termen de o lună, informaţii privind garantarea activităţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, relatează IPN, în pagina electronică.

586 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei cere Rusiei să înceteze presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Consiliul Europei cere Rusiei să înceteze presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Totodată, Comitetul de Miniştri a cerut Federaţiei rusă să prezinte, pâna cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acţiuni sau un raport de conformare la sentinţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care Rusia a fost condamnată pentru încălcarea drepturilor la educaţie în regiunea transnistreană.

De asemenea, Comitetul de Miniştri al CoE şi-a exprimat profunda îngrijorare în ceea ce priveşte recentele cazuri de intimidare şi presiune asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune.

La 19 octombrie 2012, CEDO a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la educaţie al unor cetăţeni din regiunea separatistă transnistreană care studiază în şcoli cu predare în grafie latină şi a obligat-o să achite, în termen de trei luni, câte 6.000 de euro celor 170 de reclamanţi şi 50.000 de euro cheltuieli de judecată.

După aproape un an şi jumătate, Rusia nu şi-a onorat obligaţiile în acest caz. Instanţa a condamnat Federaţia rusă deoarece a considerat că a contribuit la crearea regimului separatist din regiunea transnistreană, dar şi pentru că Moscova a susţinut Tiraspolul acordându-i sprijin militar, economic şi financiar.

CEDO a condamnat Federaţia rusă după opt ani de la depunerea dosarului. În 1994, autorităţile separatiste transnistrene le-au interzis instituţiilor de învăţământ din regiune să predea în grafia latină. Opt instituţii care nu s-au conformat au fost supuse mai multor presiuni, iar numărul elevilor din aceste şcoli a scăzut de câteva ori în ultimii 20 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici