Coreea de Nord a anunţat că RUPE acordurile de neagresiune cu Seulul. Phenianul va întrerupe şi telefonul roşu dintre cele două ţări. Beijingul face apel la "calm şi la reţinere"

Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului. Beijingul a făcut apel la "calm şi la reţinere".

5379 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a anunţat că RUPE acordurile de neagresiune cu Seulul. Phenianul va întrerupe şi telefonul roşu dintre cele două ţări. Beijingul face apel la "calm şi la reţinere"

Coreea de Nord RUPE acordurile de neagresiune cu Seulul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord "abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud", a declarat "Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea", într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta stipula ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale.

Coreea de Nord, adaugă comunicatul, "notifică, de asemenea, Sudul că va întrerupe imediat telefonul roşu dintre Nord şi Sud", înfiinţat în 1971. Phenianul a ameninţat în numeroase rânduri cu întreruperea comunicaţiilor intercoreene şi a pus în aplicare ameninţarea de două ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.

Regimul nord-coreean face de obicei anunţuri agresive la adresa Coreei de Sud şi a Statelor Unite, dar acesta şi-a intensificat retorica belicoasă în ultimele zile, în apropierea votului de la ONU şi a manevrelor militare comune între Washington şi Seul.

Phenianul a ameninţat că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei din 1953, ameninţând cu spectrul unui "război termonuclear" şi avertizând Statele Unite că se expun unui "atac nuclear preventiv".

Beijingul face apel la "calm şi la reţinere", după ameninţările nord-coreene

"China le cere tuturor părţilor vizate să îşi păstreze calmul, să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile", a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici