Creşte activitatea nucleară în reactorul distrus de la Cernobîl. Mesajul oamenilor de ştiinţă

  • Oamenii de ştiinţă au înregistrat o creştere a activităţii nucleare în reactorul distrus la centrala de la Cernobîl, de când a fost acoperit în 2017.
  • Aceştia au anunţat că nivelul nu depăşeşte standardele de siguranţă.
  • Oamenii de ştiinţă spun că această creştere a fluxului de neutroni a fost înregistrată într-o unitate în care a intrat combustibilul nuclear din reactorul distrus, posibil în timpul instalării unui nou adăpost deasupra reactorului.
4683 afișări
Imaginea articolului Creşte activitatea nucleară în reactorul distrus de la Cernobîl. Mesajul oamenilor de ştiinţă

Creşte activitatea nucleară în reactorul distrus de la Cernobîl. Mesajul oamenilor de ştiinţă

Personalul centralei a declarat că această creştere a „densităţii fluxului de neutroni”, care, dacă ar fi semnificativă, ar putea indica o reacţie nucleară necontrolată, nu ar reprezenta o ameninţare a unui astfel de eveniment pe baza calculelor matematice, potrivit Reuters.

Nivelurile ridicate de radiaţii şi daune înseamnă că nu este posibil să se determine cu exactitate situaţia de sub blocul distrus. „După înfiinţarea unui nou spaţiu de siguranţă care a fost în poziţia proiectată de mai bine de patru ani, se observă de fapt o creştere a densităţii fluxului de neutroni”, au declarat oamenii de ştiinţă de la Institutul Ucrainean pentru Probleme de Siguranţă ale Centralelor Nucleare.

„În prezent, citirile senzorilor din toate încăperile arată valori stabile, fără o tendinţă ascendentă. Nivelurile actuale nu reprezintă o ameninţare a unei reacţii în lanţ care se autosusţine", au declarat reprezentanţii centralei de la Cernobîl.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Ucrainean pentru Probleme de Siguranţă ale Centralelor Nucleare au declarat că înainte de a începe lucrările de instalare a noului adăpost la sfârşitul anului 2016, combustibilul a fost răcit de apa de ploaie, care dispăruse de atunci.

„Pe baza estimărilor predictive, este de aşteptat ca în viitor să existe o creştere a densităţii fluxului de neutroni, care va fi determinată de procesul de pierdere a umezelii”, au spus ei într-un comunicat.

„Datele experimentale actuale au confirmat această ipoteză ştiinţifică”, au spus ei, adăugând că au studiat şi monitorizat cu atenţie unitatea avariată.

Al patrulea rector de la Cernobîl, la 108 km nord de capitala Kiev, a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranţă greşit, reprezentând cel mai grav accident nuclear din lume. Au fost răspândiţi nori de radiaţii în toată Europa şi zeci de mii de oameni au fost obligaţi să evacueze zonele afectate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici