CRIZA DIN SIRIA: Dovezile care îl implică pe Bashar al-Assad în atacul chimic. RAPORTUL serviciilor de informaţii americane

Casa Albă a dat publicităţii, vineri, un raport al serviciilor de informaţii americane care conchide că regimul sirian al lui Bashar al-Assad este responsabil de atacul cu arme chimice din 21 august, dintr-o suburbie a Damascului.

2398 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN SIRIA: Dovezile care îl implică pe Bashar al-Assad în atacul chimic. RAPORTUL serviciilor de informaţii americane

Bashar al-Assad (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

AFP prezintă principalele puncte ale raportului, care are în total patru pagini.

- TREI ZILE ÎNAINTEA ATACULUI: serviciile secrete afirmă că deţin informaţii care arată că "echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri pe care noi îi credem asociaţi Centrului de cercetare şi studii ştiinţifice siriene, pregăteau muniţie chimică înaintea atacului".

O echipă siriană care se ocupă de arme chimice s-a aflat în suburbia Adra între 18 şi 21 august, "în apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin".

În timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au strâns dovezi provenind de la surse umane, interceptări electronice şi imagini din satelit care dezvăluie pregătirile.

La 21 august, "un element al regimului sirian se pregătea pentru un atac cu arme chimice în regiunea Damasc, în special folosind măşti de gaze".

- ZIUA ATACULUI: imagini din satelit arată că regimul a recurs la tiruri de rachetă şi artilerie în dimineaţa zilei de miercuri, 21 august, în mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim. După 90 de minute, afirmă raportul, au apărut pe reţelele de socializare primele menţiuni ale unui atac chimic, în jurul orei locale 02.30. În următoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul.

Americanii au identificat, de asemenea, 100 de înregistrări video, filmate în 12 locuri diferite, "majoritatea arătând un număr mare de cadavre cu urme fizice coerente cu - dar nu neapărat provocate de - o expunere la un agent neurotoxic". Ei susţin că opoziţia siriană nu are capacitatea de a falsifica toate aceste înregistrări video.

- COMUNICAŢII INTERCEPTATE: serviciile de informaţii dezvăluie că au interceptat comunicaţii între un oficial de rang înalt "strâns informat în legătură cu ofensiva" şi care confirmă folosirea armelor chimice de către regim. Acest oficial s-ar fi declarat îngrijorat că inspectorii ONU prezenţi în capitală ar putea obţine dovezi.

În după-amiaza atacului, "avem informaţii care arată că personalul ce se ocupă de arme chimice a primit ordin să înceteze operaţiunile".

- BILANŢUL: raportul citează cifra organizaţiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitată explicit, de aproximativ 3.600 de răniţi ce prezintă simptome neurotoxice primiţi în trei ore în trei spitale din regiunea Damasc.

Estimarea preliminară americană este de 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, un bilanţ care va evolua "cu siguranţă" pe măsură ce alte informaţii vor parveni Statelor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici