CRIZA DIN UCRAINA: Atac al separatiştilor proruşi asupra aeroportului din Doneţk. Armata a lansat o "operaţiune antiteroristă". Locuitorii din Doneţk, sfătuiţi să nu iasă din casă - FOTO, VIDEO

Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis după un atac al separatiştilor proruşi, a anunţat un purtător de cuvânt al aeroportului. O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni după-amiază, în apropiere de aeroportul din Doneţk. Locuitorii oraşului Doneţk au fost sfătuiţi să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu "victime în rândul civililor".

8616 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Atac al separatiştilor proruşi asupra aeroportului din Doneţk. Armata a lansat o "operaţiune antiteroristă". Locuitorii din Doneţk, sfătuiţi să nu iasă din casă - FOTO, VIDEO

Aeroportul din Doneţk a fost închis, după un atac al separatiştilor proruşi (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

UPDATE 23:12 Primarul oraşului Doneţk i-a sfătuit pe locuitori să nu iasă din casă

Primarul oraşului Doneţk, în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu "victime în rândul civililor", relatează AFP.

"Supravegheaţi-vă copiii. Încercaţi să ieşiţi din casă doar pentru situaţii de urgenţă", a declarat primarul Oleksandr Lukiancenko, citat într-un comunicat publicat pe site-ul primăriei.

"Evitaţi să vă deplasaţi în zona aeroportului şi, dacă este posibil, în cea a gării feroviare", a continuat el.

UPDATE 17:20 - Terminalul aeroportului din Doneţk, vizat de obuze ale armatei ucrainene

Principalul terminal al aeroportului internaţional din Doneţk a fost atins de obuze lansate de elicoptere ale armatei ucrainene.

În zona terminalului aeroportuar poate fi observată o coloană de fum.

UPDATE 14:55 - Armata ucraineană a lansat o "operaţiune antiteroristă" la aeroportul Doneţk

Armata ucraineană a anunţat că a lansat luni o "operaţiune antiteroristă" la aeroportul de la Doneţk, aflat începând de luni dimineaţa sub controlul unor insurgenţi proruşi, a declarat un purtător de cuvânt al celulei regionale însărcinate cu operaţiunea pentru AFP.

"Operaţiunea a fost lansată la ora (locală) 13.00 (13.00, ora României)", a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 şi Mig-29 participă la operaţiune.

"Militari sunt paraşutaţi în acest moment din elicoptere (de tip) Mi-8 şi sunt pe cale să cureţe teritoriul", a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvânt al forţelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport şi "îndreptat împotriva forţelor ucrainene".

UPDATE 14:21 - O explozie şi focuri de armă, pe aeroportul din Doneţk controlat de separatişti

O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni, în apropiere de aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, care a trecut luni dimineaţa sub controlul insurgenţilor proruşi, a constatat un jurnalist AFP.

Fum negru se ridica deasupra zonei aeroportului şi se putea auzi zgomotul produs de avioane de luptă. Toate zborurile au fost anulate luni dimineaţa.

Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis luni dimineaţă după un atac al separatiştilor proruşi.

"Mai multe persoane înarmate se află în faţa aeroportului şi altele sunt în interior", a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvânt al aeroportului.

El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept "reprezentanţi ai Republicii Doneţk". Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvânt. Aeroportul a fost evacuat şi închis, iar zborurile anulate.

Cu puţin înainte de ora locală 10.00 (10.00, ora României), trei camioane la bordul cărora se aflau persoane înarmate, purtând uniforme militare, iar unele panglica negru-portocalie a Sfântului Gheorghe, au ajuns la aeroport, a constatat un jurnalist AFP aflat la faţa locului.

 

Separatişti proruşi au anunţat duminică faptul că nu vor recunoaşte puterea lui Petro Poroşenko şi că vor să continue lupta pentru independenţă.

Încă de duminică seara, miliardarul prooccidental, prezentat ca învingător în scrutinul prezidenţial, a anunţat că una dintre primele sale măsuri în calitate de şef de stat va fi să viziteze regiuni din Donbas, care şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, în urma unui referendum.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici