Criza forţei de muncă obligă Germania să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia. Va fi introdus un sistem bazat pe puncte

Într-un nou efort de a atrage în ţară muncitori străini talentaţi, cancelarul Olaf Scholz a anunţat că intenţionează să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia din Germania.

21409 afișări
Imaginea articolului Criza forţei de muncă obligă Germania să reformeze sistemul de imigraţie şi legile privind cetăţenia. Va fi introdus un sistem bazat pe puncte

Luni, Scholz şi-a reiterat sprijinul pentru planurile ministrului de interne, Nancy Faeser, de a revizui regulile pentru a facilita naturalizarea imigranţilor, pe care i-a lăudat ca jucând un rol esenţial în reconstrucţia şi consolidarea Germaniei. Cifrele privind naturalizarea în Germania stagnează, fiind sub media UE.

În condiţiile în care locurile de muncă vacante sunt la un nivel record, 853.315 locuri de muncă au fost raportate în 2022 până în octombrie, potrivit datelor Statista, Berlinul caută forţă de muncă înalt calificată din străinătate pentru a umple acest gol, notează POLITICO.

Scholz a anunţat, în cadrul unui eveniment la Berlin, că administraţia sa va decide miercuri asupra "punctelor cheie" pentru reforma imigraţiei. Cancelarul a spus că va fi introdus un sistem "transparent şi nebirocratic" bazat pe puncte, aşa cum este de mult timp practicat în alte ţări. De asemenea, va deveni mai uşor pentru străini să studieze sau să urmeze cursuri de formare profesională.

Potrivit planurilor lui Faeser pentru reforma legii cetăţeniei, imigranţilor li se va permite să aibă dublă cetăţenie. În plus, aceştia vor putea deveni germani naturalizaţi în cinci ani în loc de opt, potrivit unui proiect de 39 de pagini. În cazul "realizărilor speciale de integrare", cum ar fi munca voluntară sau competenţele lingvistice excepţionale, naturalizarea va fi posibilă după trei ani. Iar copiii născuţi în Germania din părinţi străini vor putea deveni germani dacă unul sau ambii părinţi au avut reşedinţa oficială în Germania timp de cinci ani, în loc de opt.

"Cei care locuiesc şi muncesc aici în mod permanent ar trebui să poată, de asemenea, să voteze şi să fie aleşi... cu toate drepturile şi îndatoririle care decurg din aceasta", a declarat Scholz luni. Cu toate acestea, el a avertizat că există limite în ceea ce priveşte capacitatea ţării de a absorbi imigranţi.

Nu toată lumea este de acord cu aceste planuri. Criticile vin atât din partea opoziţiei, cât şi din partea partenerului de coaliţie al lui Scholz, FDP, favorabil mediului de afaceri. "Vânzarea cetăţeniei germane nu promovează integrarea", a declarat politicianul de opoziţie Alexander Dobrindt, din partea CSU, formaţiune de centru-dreapta.

Între timp, secretarul general al FDP, Bijan Djir-Sarai, a declarat că este prea devreme pentru o reformă de o asemenea anvergură.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a reiterat luni că proiectul de lege pentru reforma cetăţeniei este "ca şi pregătit". Acesta va fi coordonat în cadrul guvernului "în următoarele zile" şi va fi discutat de cabinet "în curând".

Răspunzând la criticile venite din partea partenerilor de coaliţie ai guvernului, purtătorul de cuvânt a declarat că proiectul este "exact în conformitate" cu acordul de coaliţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici