CRIZA IMIGRANŢILOR - Viktor Orban: Europa face o eroare strategică cerşind Turciei securitate

Europa face o "eroare strategică" aşteptând ca Turcia să îi garanteze securitatea, a declarat, joi, Viktor Orban, premierul ungar, făcând referire la discuţiile din cadrul summitului pe tema crizei migraţiei în capitala Maltei, Valetta, informează agenţia MTI.

2337 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - Viktor Orban: Europa face o eroare strategică cerşind Turciei securitate

CRIZA IMIGRANŢILOR - Viktor Orban: Europa face o eroare strategică cerşind Turciei securitate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

O Europă care odată era mândră, "cerşeşte" acum securitate din partea Turciei, a declarat joi Orban pentru canalul public de ştiri M1.

Orban a spus că situaţia în Europa "arată extrem de îngrijorător" pentru că în timp ce mii sau zeci de mii de imigranţi zilnic pătrund în Europa fără să fie verificaţi, UE continuă să organizeze întruniri de urgenţă "care nu conduc niciodată la nimic".

Europa nu numai că nu s-a apropiat deloc de rezolvarea crizei migraţiei, dar acum se află într-o situaţie periculoasă pentru că singura declaraţie comună, elaborată în urma summitului de la Valetta, este că Europa va găzdui negocieri despre această criză alături de Turcia ca partener strategic, a spus Orban.

"Se pare că Europa a renunţat la planul ei, la visul şi la obligaţia de a-şi apăra singură graniţele, şi în schimb aşteaptă ca securitatea sa... să rezulte în urma unor negocieri diplomatice cu Turcia", a declarat Orban.

Orban a spus că Ungaria era împotriva unei asemenea cooperări, subliniind că poziţia oficială a Guvernului este că UE ar trebui să ceară ajutor Turciei abia după ce şi-a construit propria linie de apărare. Dacă această linie nu este reprezentată de graniţa de sud a Greciei, atunci poate fi construită în continuare mai la nord pentru a arăta că Europa "doreşte să coopereze împreună cu Turcia, pentru că de acest lucru ar beneficia ambele părţi", a adăugat Orban.

Premierul ungar a susţinut că nu este esenţial, cu toate acestea, ca Europa să ajungă la un acord cu Turcia, precizând că ţările europene sunt suficient de puternice pentru a se apăra singure.

Orban a spus că începe să fie dejucat un plan care presupune că Turcia va trimite un milion de imigranţi către Europa, în pofida faptului că "nimeni nu a luat vreodată sau nu a aprobat o asemenea decizie". Ungaria trebuie să respingă un asemenea plan, a insistat el. Este imposibil aduci un milion de oameni din Turcia şi apoi să îi distribui printre ţări care nu au aprobat o asemenea decizie, a susţinut premierul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici