LIVE-TEXT   Criza politică din Marea Britanie, ziua 3. Boris Johnson demisionează din funcţia de premier şi renunţă la şefia partidului conservator

  • Procurorul general îi cere lui Johnson să demisioneze şi vrea să devină următorul premier
  • Procurorul general spune că vrea să fie următorul prim-ministru al Marii Britanii
  • Secretarul galez şi Ministrul de Stat pentru Sănătate îşi dau demisia
  • Este a treia zi de criză politică în Marea Britanie
  • Secretarul Irlandei de Nord a demisionat
  • Boris Johnson demisionează din funcţia de premier şi renunţă la şefia partidului conservator
8368 afișări
Imaginea articolului Criza politică din Marea Britanie, ziua 3. Boris Johnson demisionează din funcţia de premier şi renunţă la şefia partidului conservator

Hepta

UPDATE ORA 14 -  Reacţia Kremlinului la demisia lui Boris Johnson

Conform Reuters, Rusia se bucură de căderea lui Boris Johnson.

Nici nu ne place de el”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. 

 

UPDATE ORA 12- Premierul ar trebui să-şi ceară scuze Reginei, spune un fost ministru

George Freeman, care a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al ştiinţei în această dimineaţă, spune că Johnson trebuie să-şi ceară scuze Reginei şi a sfătuit-o să numească imediat un prim-ministru interimar.

 

UPDATE - Campania de înlocuire a lui Johnson a început deja


Boris Johnson încă nu a demisionat oficial, dar campania de înlocuire a lui a început deja.Suella Braverman şi-a exprimat interesul pentru a ocupa postul de premier, dar mai sunt şi alţii:  Penny Mordaunt, Tom Tugendhat şi Jeremy Hunt.

 

UPDATE - Boris Johnson va face o declaraţie mai târziu astăzi. 

După cum a  raportat BBC, Boris Johnson va demisiona astăzi din funcţia de lider conservator şi va continua ca prim-ministru până în toamnă.

Un purtător de cuvânt: „Prim-ministrul va face astăzi o declaraţie în faţa ţării”.

 

UPDATE - Boris Johnson va demisiona din funcţia de lider al partidului conservator, dar va rămâne premier până în toamnă, anunţă BBC

 

Ora 11:00- Noul cancelar Nadhim Zahawi îl îndeamnă pe Johnson „să facă ceea ce trebuie şi să plece acum”.

Nadhim Zahawi a fost promovat de la funcţia de secretar al educaţiei la cea de cancelar (ministrul Finanţelor) abia marţi seara, în locul lui Rishi Sunak  care a demisionat. 

Ora 10:00 - Lord Frost spune că lui Johnson nu ar trebui să i se permită să rămână ca prim-ministru interimar în timp ce au loc alegeri pentru conducerea partidului

El sugerează, de asemenea, că executivul Comitetului Conservator ar trebui să se întâlnească din nou pentru a organiza o nouă moţiune de cenzură dacă Johnson nu renunţă la funcţia de premier. 

Chris Philp a demisionat din funcţia de ministru al tehnologiei. În scrisoarea sa de demisie, el spune că nu mai poate servi sub conducerea lui Boris Johnson din cauza importanţei „integrităţii, onestităţii şi încrederii” în politică.

George Osborne , fostul cancelar conservator, l-a îndemnat pe Boris Johnson să demisioneze astăzi.

James Cartlidge demisionează din funcţia de ministru al instanţelor, spunând că acum „nu mai este posibil” ca prim-ministrul să-şi revină. 

Ora 09:00 - Secretarul Irlandei de Nord a demisionat

În această dimineaţă, un alt ministru junior a demisionat. În scrisoarea ei în care explică de ce a renunţat la postul ei de ministru al Trezoreriei, Helen Whately, a spus că  premierul şi-ar putea cere scuze de multe ori pentru ceva care a mers prost şi speră să meargă mai departe.

Brandon Lewis , secretarul Irlandei de Nord, a transmis în scrisoarea sa de demisie că guvernul lui Johnson este acum „depăşit de punctul fără întoarcere”.

Iată un alt extras din scrisoarea de demisie a lui Brandon Lewis . 

O decizie de a părăsi guvernul nu este niciodată luată cu uşurinţă, mai ales într-un moment atât de critic pentru Irlanda de Nord. Mi-am luat mult timp să iau în considerare această decizie  după ce v-am subliniat pe larg poziţia mea aseară...

Am ieşit şi am apărat acest guvern atât public, cât şi în privat. Cu toate acestea, am trecut acum de punctul de fără întoarcere. Nu pot să-mi sacrific integritatea personală pentru a apăra lucrurile aşa cum stau acum. Este clar că partidul nostru, colegii parlamentari, voluntarii şi întreaga ţară merită mai mult...

Un partid divizat nu poate câştiga alegerile. Nu poate oferi celor care au avut încredere în noi cu voturile lor pentru prima dată în 2019.

 

Damian Hinds a demisionat din funcţia de ministru al Securităţii. Hinds, care a servit în cabinet ca secretar pentru educaţie sub Theresa May, spune în scrisoarea sa de demisie că a existat o „eroziune gravă” a standardelor în viaţa publică sub Boris Johnson . 

George Freeman demisionează din funcţia de ministru al ştiinţei, spunând că Johnson a declanşat „criză constituţională” El a scris o scrisoare   în care spune că Boris Johnson prezidează o „criză constituţională” şi că nu mai are încredere în „conducerea ţării, guvernului sau partidului nostru”. 

Guy Opperman demisionează din funcţia de ministru al pensiilor, spunându-i lui Johnson că „guvernul nu poate funcţiona cu tine la conducere”. 
 

 

Ora 01:00 - Procurorul general îi cere lui Johnson să demisioneze şi vrea să devină următorul premier 

Suella Braverman, procurorul general, spune că există un sentiment copleşitor de disperare în rândul deputaţilor conservatori şi „a sosit momentul ca premierul să demisioneze”.
Ea a spus că  este „insuportabil” ca el să continue ca lider.

Braverman a adăugat că nu va demisiona din cauza datoriilor ei faţă de rolul ei, dar a recunoscut că Johnson ar putea-o concedia şi, dacă va exista un concurs pentru conducere, „îmi voi pune pălăria în ring”.

 

Procurorul general spune că vrea să fie următorul prim-ministru al Marii Britanii, transmite Reuters

 

Ora 00:00 - Secretarul galez şi Ministrul de Stat pentru Sănătate îşi dau demisia 

Secretarul galez Simon Hart a devenit cel mai recent membru din guvern care a demisionat în ultimele minute.

Ministrul Sănătăţii Edward Argar a demisionat. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici