CRONOLOGIE: Problemele juridice ale Iuliei Timoşenko

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, unul dintre liderii opoziţiei, a fost condamnată marţi la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, la capătul unui adevărat "foileton politico-judiciar", comentează AFP, care prezintă principale evenimente.

202 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Problemele juridice ale Iuliei Timoşenko

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 7 februarie 2010: Viktor Ianukovici câştigă alegerile prezidenţiale în faţa Iuliei Timoşenko, premier în perioada respectivă, şi-i cere acesteia, unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004, să demisioneze.

- 28 aprilie 2010: noul premier, Mikola Azarov, acuză Guvernul Timoşenko că se află la originea unor pierderi produse statului în valoare de peste 100 de miliarde de grivne (aproximativ nouă miliarde de euro).

- 12 mai 2010: Parchetul redeschide o anchetă, închisă în 2005, în care Timoşenko este suspectată că a încercat să corupă judecători de la Curtea Supremă a Ucrainei, în 2003.

- 14 octombrie 2010: un audit realizat de trei societăţi americane mandatate de statul ucrainean anunţă că Guvernul Timoşenko a comis fraude care au produs pierderi în valoare de sute de milioane de euro finanţelor publice.

- 15 decembrie 2010: Timoşenko este arestată la domiciliu, la Kiev, în cadrul unei anchete judiciare pentru abuz de putere, fondată pe utilizarea neadecvată a sumei de aproximativ 290 de milioane de dolari, primiţi în 2009 în schimbul vânzării cotei de emisii de CO2.

- 26 decembrie 2010: fostul ministru de Interne al lui Timoşenko, Iuri Luţenko, este arestat în cadrul unui caz de corupţie. El se află în detenţie provizorie.

- 11 aprilie 2011: Parchetul General anunţă deschiderea unei noi anchete împotriva lui Timoşenko, pentru semnarea prin abuz de putere a unor contracte în domeniul gazelor naturale cu Moscova, în 2009.

- 24 iunie 2011: deschiderea procesului împotriva lui Timoşenko, acuzată că şi-a depăşit puterea ca premier, în 2009, prin autorizarea, fără aprobarea Guvernului, a semnării contractelor de gaze. Pârâta denunţă un caz instrumentat politic de regimul lui Ianukovici.

- 6 august 2011: judecătorul Rodion Kireev dispune plasarea în detenţie proivizorie a lui Timoşenko.

- 27 septembrie 2011: parchetul cere şapte ani de închisoare împotriva lui Timoşenko.

- 11 octombrie 2011: Timoşenko este condamnată la şapte ani de închisoare şi la plata a aproximativ 190 de milioane de dolari despăgubiri întreprinderii publice de hidrocarburi Naftogaz. În plus, hotărârea îi interzice să exercite funcţii oficiale timp de trei ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici