Cum vor britanicii să reducă migrarea

Un proiect de lege privind migrarea, Immigration Bill, care vizează să descurajeze imigranţi ilegali să se instaleze în M.Britanie, urmează să fie publicat, el prevăzând ca băncile şi proprietarii privaţi care oferă chirii să verifice statutul solicitanţilor, relatează BBC News online.

484 afișări
Imaginea articolului Cum vor britanicii să reducă migrarea

Cum vor britanicii să reducă migrarea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul vizează, de asemenea, o "eficientizare" a proceselor în apel, în cazuri de migrare. Însă Partidul Laburist consideră că textul nu "abordează unele dintre cele mai mari probleme" în domeniul imigraţiei. Partidul Conservator a anunţat într-o conferinţă că documentul va include măsuri vizând "în primul rând deportarea infractorilor străini şi analizarea apelurilor acestora ulterior", atunci când "nu există riscul unor consecinţe negative grave".

Textul va introduce totodată obligaţia ca imigranţi temporari, ca de exemplu studenţii străini, să plătească o contribuţie la Serviciul Naţional britanic de Sănătate (NHS).

"Legea imigraţiei va opri imigranţii să folosească servicii publice la care nu au dreptul, va diminua factorii care atrag oameni să vină în Marea Britanie şi va uşura darea afară a celor care nu ar trebui să se afle aici", a declarat secretarul de stat britanic pentru Migrare Mark Harper. "Vom continua să primim cei mai inteligenţi şi mai buni imigranţi care vor să contribuie la economia şi societatea noastre şi care vor să joace după reguli", a subliniat el, adăugând că "este necesar ca legea să fie de partea celor care vor să o respecte, nu a celor care vor să o încalce".

Verificarea permisului de conducere al celor care solicită să migreze va fi, de asemenea, prevăzută de proiect.

David Hanson, omologul lui Harper din cadrul Cabinetului laburist din umbră, le reproşează conservatorilor faptul că legea nu abordează unele dintre "cele mai mari probleme", referindu-se la "problemele privind controlul frontierelor, care devin tot mai haotice, întârzierile în efectuarea controalelor electronice sau eşecurile birocratice ale UKBA (Agenţia britanică pentru Control la Frontiere), care a împiedicat deportarea unor infractori străini".

Alt reproş la adresa proiectului este că "nu rezolvă exploatarea pe piaţa muncii", subliniază Hanson, insistând asupra faptului că proiectul reprezintă o "oportunitate de rezolvare a unor probleme ca implementarea unui salariu minim, care să răspundă unor îngrijorări legate de impactul imigraţiei UE".

Directorul ONG-ului Migrants' Rights Network (MRN) Don Flynn a declarat, pe de altă parte, că realitatea contrazice punctul de vedere potrivit căruia imigranţii sunt atraşi de accesul gratuit la serviciile publice britanice. "Există un număr foarte mic de imigranţi care vin aici cu probleme de sănătate anterioare", a spus el. "Pur şi simplu nu cred că există vreo dovadă semnificativă că servicii ca NHS este un factor de atracţie" pentru imigranţi.

Asociaţia profesională şi sindicală a medicilor britanici British Medical Association (BMA) critică şi ea planurile puterii. Un oficial de rang înalt din cadrul Asociaţiei, doctor Richard Vautrey, a declarat pentru postul BBC Radio 5 că există deja un sistem prin care spitalele recuperează costul tratamentului pacienţilor care nu se califică pentru NHS. În opinia sa, sistemul actual poate fi îmbunătăţit, dar "introducerea unui sistem pentru medicina generală poate fi un coşmar".

Vautrey este şi el de părere că oamenii nu vin în M.Britanie pentru a utiliza NHS, "ci mai degrabă pentru a lucra în cadrul NHS".

Conservatorii afirmă că vor să reducă numărul imigranţilor din ţări din afara Uniunii Europene (UE) la mai puţin de 10.000 pe an. Însă, potrivit unor date ONS, numărul imigranţilor a crescut în ultima perioadă, părând să răstoarne o tendinţă anterioară de scădere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici