Curtea Europeană de Justiţie: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă

Autorităţile unui stat membru UE le pot impune refugiaţilor extracomunitari să locuiască într-o anumită zonă, a stabilit Curtea Europeană de Justiţie, sesizată de doi sirieni din Germania care argumentau că au drept de liberă circulaţie în spaţiul comunitar.

1630 afișări
Imaginea articolului Curtea Europeană de Justiţie: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă

Curtea Europeană de Justiţie: Statele membre UE le pot impune extracomunitarilor să locuiască într-o anumită zonă (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

Cei doi sirieni - soţ şi soţie - au sesizat Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru a denunţa reglementări din Germania ce stabilesc zone precise de rezidenţă pentru refugiaţi. Cei doi extracomunitari au argumentat că le este încălcat dreptul la liberă circulaţie în spaţiul Uniunii Europene.

Bărbatul a venit în Germania în 1998, fiind urmat de soţie în 2001. Nu au primit statut de azilanţi, dar beneficiază de protecţie, pentru că revenirea în Siria ar fi periculoasă.

Autorităţile germane cred că extracomunitarii din această categorie - numiţi "refugiaţi toleraţi" - trebuie să stea în zone specifice.

Judecătorii CEJ au stabilit că autorităţile statelor membre UE pot stabili locuri specifice de reşedinţă pentru refugiaţi, mai ales dacă aceştia nu sunt încă integraţi în societatea-gazdă.

Însă CEJ a precizat că aceşti refugiaţi trebuie să aibă acces la indemnizaţii sociale în mod egal cu alţi cetăţeni non-UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici