De ce Maria Magdalena a fost prima persoană căreia i s-a arătat Hristos cel Înviat?

  • Dan Brown, autorul cărţii ficţionale "Codul lui Da Vinci", a presupus că Maria Magdalena era nevasta Mântuitorului. Au circulat presupuneri de-a lungul istoriei că ea ar fi fost femeia adulteră din Noul Testament, cea pe care Iisus a salvat-o de la moarte şi i-a iertat păcatele.
  • Iisus a vrut să arate că femeia este egală bărbatului prin a se înfăţişa întâi Mariei Magdalena.
  • Maria Magdalena a fost o credincioasă devotată Mântuitorului, fiind martoră la răstignirea, la moartea Sa pe cruce, iar apoi, la Învierea Sa.
5746 afișări
Imaginea articolului De ce Maria Magdalena a fost prima persoană căreia i s-a arătat Hristos cel Înviat?

Wikipedia Commons

Nu există un răspuns sigur la întrebarea de ce Iisus Hristos  (Ieşua din limba aramaică,  Christos din limba greacă) , după ce a înviat, s-a arătat întâi Mariei Magdalena...sau mai precis, Maria din Magdala. 

Biblia nu explică motivul acestei alegeri.

Totuşi, teologii şi istoricii au făcut câteva presupuneri privind Maria Magdalena şi despre relaţia ei cu Iisus.

Maria Magdalena a fost una dintre cele mai devotate şi credincioase urmăritoare ale lui Iisus.S-a presupus că era femeia adulteră pe care Iisus a salvat-o de la moarte, când un grup de bărbaţi evlavioşi au vrut să o omoare cu pietre, dar totodată, femeia care i-a spălat şi miruit picioarele, stergându-le cu părul ei.  

Iisus i-a iertat păcatele şi a eliberat-o de şapte demoni  (Evanghelia după Luca 8:2) şi ea a rămas alături de el până la sfârşitul vieţii sale pământeşti.

Este posibil să fi fost sora Martei, cele două surori ale lui Lazăr din Betania, pe care Iisus l-a readus la viaţă la trei zile după ce a murit. 

Maria Magdalena a fost prezentă la răstignirea lui Iisus (Evanghelia după Matei 27:56) şi la îngroparea lui (Evanghelia după Marcu 15:47).

Ea a fost, de asemenea, prima persoană care a mers la mormântul lui Iisus în dimineaţa învierii (Evanghelia după Ioan 20:1).

În Evanghelia după Ioan 20:17,   Iisus îi spune Mariei Magdalena: „Nu mă atinge, căci încă nu M-am suit la Tatăl. Dar du-te la fraţii Mei şi spune-le: «Mă sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru.»”

Există mai multe interpretări posibile pentru aceste cuvinte ale lui Iisus.

Una dintre ele este că Iisus a vrut să-i arate Mariei Magdalena că el nu este un simplu om revenit la viaţă, ci este Fiul lui Dumnezeu înviat într-un trup glorificat. El nu avea nevoie de contactul fizic al Mariei pentru a-i confirma identitatea sau prezenţa. El avea nevoie ca ea să creadă în el cu ochii credinţei şi să meargă să vesteaşcă celorlalţi ucenici minunea învierii.

O altă interpretare este că Iisus a vrut să-i arate Mariei Magdalena că relaţia ei cu el se va schimba după ce el se va sui la Tatăl. El nu va mai fi cu ea în mod vizibil şi tangibil, ci în mod spiritual şi sacramental. El nu va mai fi doar Rabbouni (învăţătorul), ci Domnul şi Dumnezeul ei. El nu va mai fi doar al ei, ci al tuturor celor care cred în el. El nu va mai fi doar pe pământ, ci în ceruri.

O altă interpretare este că Iisus a vrut să-i arate Mariei Magdalena că el nu este încă gata să se întoarcă la Tatăl. El avea încă o misiune de îndeplinit pe pământ: să se arate celorlalţi martori ai învierii, să le dea puterea Duhului Sfânt şi să le dea porunca de a merge şi a face ucenici din toate neamurile. El avea nevoie ca Maria să-l lase să-şi continue lucrarea şi să nu-l reţină prin ataşamentul ei emoţional.

În cele din urmă, o altă interpretare ar fi că oamenii nu pot atinge divinitatea, aşa cum este scris în Cartea Exodului din Vechiul Testament, când Moise se fereşte să-l vadă pe Dumnezeu de teama că ar putea fi ucis. .

În Exod 33:20, Dumnezeu îi spune lui Moise: „Nu poţi să vezi faţa Mea, căci nimeni nu poate să Mă vadă şi să trăiască”.

Însă această idee se referă la Dumnezeu în slava şi sfinţenia sa absolută, care depăşeşte capacitatea omului de a-l percepe sau de a-i rezista.

În Noul Testament, însă, Dumnezeu s-a revelat în mod nou şi surprinzător prin Fiul său Iisus Hristos. Iisus este Dumnezeu întrupat, adică Dumnezeu care a luat natura umană şi a trăit printre oameni. El este imaginea vizibilă a lui Dumnezeu invizibil (Coloseni 1:15). El este cel care ne face cunoscut pe Tatăl (Ioan 14:9). El este cel care ne aduce aproape de Dumnezeu prin moartea şi învierea sa (Efeseni 2:13).

Prin urmare, nu este corect să spunem că omul nu poate atinge divinitatea fără să moară.

Dimpotrivă, omul este chemat să atingă divinitatea prin credinţa şi dragostea faţă de Iisus Hristos. Iisus însuşi i-a invitat pe oameni să-l atingă şi să-l recunoască ca Domn şi Dumnezeu.

De exemplu, în Ioan 20:27, el i-a spus lui Toma: „Adu-ţi degetul aici şi vezi-mi mâinile; întinde-ţi mâna şi pune-o în coasta Mea; şi nu fi necredincios, ci credincios”.

Prin urmare, se poate spune că Maria Magdalena a fost o martoră oculară a morţii şi învierii lui Iisus.  

Ea a fost o persoană care l-a iubit pe Iisus cu toată inima şi care a avut o mare recunoştinţă pentru eliberarea ei de la suferinţă.

Poate că Iisus a vrut să-i ofere lui Maria Magdalena o bucurie şi o consolare deosebite după durerea pe care a trăit-o văzându-l răstignit. 

Sau a vrut probabil să arate importanţa femeii în lume, ea fiind descendenta Evei, femeia creată din coasta lui Adam pentru a-i ţine companie.Femeia a devenit, de-a lungul istoriei, sexul inferior, iar Iisus a vrut să arate că femeia este egală bărbatului. 

De asemenea, se poate spune că Maria Magdalena a fost un exemplu pentru toţi cei care cred în Iisus.

Ea nu s-a îndoit de învierea lui Iisus, ci a crezut şi a vestit celorlalţi ucenici (Evanghelia după Marcu 16:9-10).

Ea nu s-a temut de persecuţia evreilor iudaici sau romanilor, ci a mărturisit cu curaj despre Hristos cel înviat. Poate că Iisus a vrut să-i arate lui Maria Magdalena că ea este o parte importantă a planului său de mântuire pentru lume.

Acestea sunt doar câteva posibile motive pentru care Iisus Hristos, după ce a înviat, s-a arătat întâi Mariei Magdalena.

Nu putem şti cu siguranţă gândurile şi intenţiile lui Iisus, dar putem admira şi respecta rolul pe care l-a avut Maria Magdalena în istoria mântuirii.

Ea este un model de credinţă, dragoste şi slujire pentru toţi cei care îl urmează pe Iisus.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici