Decizia cu privire la intrarea României şi Bulgariei în Schengen, amânată până în septembrie

Consiliul JAI nu va stabili la reuniunea de joi o dată pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, însă va lua o decizie în acest sens cel mai târziu în septembrie, potrivit unui proiect de concluzii.

831 afișări
Imaginea articolului Decizia cu privire la intrarea României şi Bulgariei în Schengen, amânată până în septembrie

Decizia cu privire la intrarea României şi Bulgariei în Schengen, amânată până în septembrie (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Conform proiectului, România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen pentru o perioadă nedeterminată, în pofida îndeplinirii criteriilor tehnice, conform unui proiect de concluzii al Consiliului miniştirilor UE pentru Afaceri Interne, potrivit site-ului Novinite.com.

Miniştrii de Interne europeni se întâlnesc joi la Luxemburg, unde vor lua notă de faptul că sistemele de control la graniţă ale României şi Bulgariei au fost îmbunătăţite pentru a îndeplini standardele Schengen, dar nu vor stabili şi data intrării celor două ţări în spaţiul Schengen, afirmă DPA, citând un diplomat care s-a referit la proiectul de declaraţie a consiliului JAI.

Parlamentul European şi-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a cerut guvernelor europene să nu ţină cele două ţări "ostatice ale discursului populist", potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.

Miniştrii europeni "vor reveni asupra subiectului cât mai curând posibil şi cel mai târziu în septembrie 2011, în vederea luării unei decizii", a adăugat diplomatul citat, citând proiectul de declaraţie.

"Nu este un cec în alb", a spus el, precizând că mai multe ţări - Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Finlanda şi Belgia - vor să vadă, înainte de a lua o decizie, raportul anual al UE privind eforturile de luptă împotriva criminalităţii, care ar urma să fie publicat în iulie.

"Dacă raportul confirmă evoluţii pozitive (...), statele membre vor avea o atitudine mai favorabilă în privinţa începerii procesului care va duce la eliminarea graniţelor interne", a mai spus sursa citată.

DPA, preluată de site-ul Novinite.com, citează şi o altă sursă europeană, care a afirmat că intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu va fi finalizată "până în primăvara anuliu 2012", chiar dacă va fi aprobată în septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici