Departamentul de Stat de la Washington a aprobat vânzarea de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot către Polonia

Departamentul american de Stat a anunţat că a aprobat vânzarea de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot către Polonia, acţiune care probabil va irita suplimentar Rusia, potrivit site-ului postului France 24.

1155 afișări
Imaginea articolului Departamentul de Stat de la Washington a aprobat vânzarea de sisteme antiaeriene şi antibalistice Patriot către Polonia

Departamentul de Stat de la Washington a aprobat vânzarea de sisteme Patriot către Polonia

"O Europă sigură, capabilă să descurajeze ameninţările aeriene şi balistice şi alte forme de agresiune, generează pace şi stabilitate în cadrul NATO şi pe continentul european", se afirmă într-un comunicat.

Departamentului de Stat de la Washington a precizat că a notificat Congresul SUA pe data de 14 noiembrie în legătură cu aprobarea acordului de vânzare, valoarea contractului fiind de până la 10,5 miliarde de dolari.

Congresul are la dispoziţie 15 zile să ridice obiecţii în legătură cu acordul de vânzare, însă această posibilitate este una redusă având în vedere relaţiile militare strânse între cele două ţări.

Acordul complet include patru sisteme radar, patru staţii de control, 16 staţii de lansare, 208 rachete Patriot Advance Capability (PAC-3), cât şi alte echipamente, instruirea personalului şi piese de schimb.

Anul trecut, Moscova a amplasat rachete balistice Iskander, care pot fi echipate cu focoase nucleare, în enclava rusă Kaliningrad, aflată între Lituania şi Polonia, două state NATO care se simt ameninţate de Rusia.

Moscova a susţinut în repetate rânduri că desfăşurarea sistemelor de apărare aeriană în apropierea graniţelor Rusiei reprezintă "fără îndoială o ameninţare pentru ţară", iar preşedintele rus Vladimir Putin a reamintit că oficialii americani şi europeni au justificat desfăşurarea scutului antirachetă în legătură cu programul nuclear iranian, însă această ameninţare nu mai există după încheierea acordului internaţional semnat de Teheran cu marile puteri în anul 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici