Deputaţi germani vor să se întâlnească cu Snowden la Moscova

Deputaţi germani, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă privind interceptările realizate de agenţia americană de informaţii NSA, au anunţat joi că doresc să se întâlnească cu Edward Snowden la Moscova, în următoarele săptămâni.

180 afișări
Imaginea articolului Deputaţi germani vor să se întâlnească cu Snowden la Moscova

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Aceşti deputaţi, reprezentând partidul conservator al cancelarului Angela Merkel (CDU) şi partenerii săi de coaliţie, social-democraţii din cadrul SPD, iau în considerare posibilitatea unei deplasări până pe 2 iulie, în capitala Rusiei, unde s-a refugiat fostul consultant al NSA după dezvăluirile care au provocat un scandal mondial.

Aleşii din cadrul partidului radical de stânga Die Linke şi Verzii, susţinători ai unei vizite a lui Snowden în Germania, au anunţat că nu vor participa la această vizită, cu excepţia deputatei Martina Renner, care a calificat posibila deplasare la Moscova drept "excursie politico-turistică".

Guvernul german refuză să admită venirea lui Snowden în Germania în calitate de martor, temându-se că un o astfel de decizie ar avea anumite consecinţe asupra relaţiilor cu Statele Unite, unde fostul consultant NSA este considerat trădător.

Justiţia germană a anunţat miercuri că va ancheta presupusa interceptare a telefonului mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane, dezvăluită de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

Ulterior, Washingtonul a apreciat că diplomaţia reprezintă cea mai bună cale de a răspunde îngrijorărilor Berlinului cu privire la presupusa interceptare a lui Merkel de către NSA.

Germania a fost şocată în vara lui 2013 de dezvăluirile lui Snowden, care au arătat un sistem amplu de supraveghere a convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor pe Internet a milioane de cetăţeni germani şi inclusiv a telefonului mobil al cancelarului Merkel, timp de mai mulţi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici