Disputele între Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu, un lucru obişnuit la summiturile UE

Disputele între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul său român, Traian Băsescu, au devenit o caracteristică obişnuită a summiturilor recente ale Uniunii Europene, comentează Brussels Blog, găzduit de site-ul Financial Times.

211 afișări
Imaginea articolului Disputele între Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu, un lucru obişnuit la summiturile UE

Disputele între Nicolas Sarkozy şi Traian Băsescu, un lucru obişnuit la summiturile UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Articolul din Brussels Blog evocă scrisoarea trimisă marţi de Nicolas Sarkozy şi premierul italian, Silvio Berlusconi, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema Schengen. Cei doi propun printre altele măsuri de "securitate sporită" în spaţiul Schengen, precum un sistem paneuropean de pază a frontierelor, şi vor ca acest plan să fie aprobat la următorul summit UE din iunie.

O propunere controversată din această scrisoare este schimbarea modului în care este guvernat spaţiul Schengen, potrivit Brussels Blog. Cei doi lideri consideră că trebuie aplicate reguli mai stricte statelor care sunt deja membre ale spaţiului Schengen, dar şi celor care aspiră să intre, "o lovitură clară la adresa Bulgariei şi României", comentează Brussels Blog, găzduit de site-ul Financial Times.

Disputele între Nicolas Sarkozy şi omologul său român, Traian Băsescu, au devenit o caracteristică obişnuită a summiturilor recente ale Uniunii Europene, duşmănie care a început din cauza tratamentului aplicat de Sarkozy romilor din Franţa şi s-a agravat când Guvernul francez s-a alăturat Germaniei pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la Schengen, la sfârşitul anului trecut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici