Donald Trump: Coreea de Nord reprezintă încă o "ameninţare extraordinară"

Preşedintele SUA Donald Trump menţine sancţiunile impuse Coreei de Nord, afirmând că regimul lui Kim Jong-un reprezintă încă o "ameninţare extraordinară" nucleară. Declaraţia alarmantă a liderului de la Casa Albă vine la doar zece zile după ce a spus că nu mai există nici un risc din partea Phenianului, relatează BBC.

12354 afișări
Imaginea articolului Donald Trump: Coreea de Nord reprezintă încă o "ameninţare extraordinară"

Donald Trump: Coreea de Nord reprezintă încă o "extraordinară ameninţare"

Donald Trump a transmis Congresului o notificare prin care prelungeşte sancţiunile economice împotriva Coreei de Nord.

"Existenţa riscului proliferării materialelor de fisiune nucleară pentru fabricarea de arme în Peninsula Coreea; acţiunile şi politicile Administraţiei din Coreea de Nord, care destabilizează Peninsula Coreea şi pun în pericol Forţele armate SUA, aliaţii şi partenerii comerciali ai SUA din regiune, inclusiv prin continuarea programelor de înarmare atomic şi balistic; şi alte acţiuni şi politici provocatoare, destabilizatoare şi represive ale Administraţiei din Coreea de Nord continuă să reprezinte o ameninţare neobişnuită şi extraordinară asupra securităţii naţionale, politicii externe şi economiei Statelor Unite. Din aceste motive, am decis că este necesar să aplic în continuare măsurile de urgenţă naţională conţinute în Ordonanţa executivă 13.466 vizând Coreea de Nord", a transmis Donald Trump.

Sancţiunile prevăzute în această Ordonanţă executivă sunt prelungite cel puţin un an, potrivit cotidianului The Washington Post.

"Nu mai există o ameninţare nucleară din partea Coreeei de Nord", a scris Donald Trump, pe Twitter, în 13 iunie, la o zi după întâlnirea istorică cu Kim Jong-un, în Singapore.

SUA şi Coreea de Sud au anulat două exerciţii militare comune. Pentagonul a anunţat că scopul acestor măsuri a fost să sprijine negocierile diplomatice purtate cu Coreea de Nord.

De asemenea, anterior, a fost decisă suspendarea unui alt exerciţiu militar între SUA şi Coreea de Sud, operaţiune planificată pentru luna august. Acest lucru a provocat vii dispute în Statele Unite. 

Mai mulţi oficiali americani au avertizat, sub protecţia anonimatului, că până în acest moment nu există informaţii care să indice că Phenianul a luat noi măsuri în vederea denuclearizării, după summitul istoric SUA-Coreea de Nord din data de 12 iunie.

Oficialii au declarat că Trump probabil se referea la distrugerea poligonului de teste atomice Punggye-rim şi la dezafectarea poligonului de teste balistice de la Iha-ri, ambele operaţiuni realizate în luna mai.

În timpul summit-ului de la Singapore, Donal Trump a promis să sisteze exerciţiile anuale militare în regiune, numindu-le "provocatoare" şi "scumpe", o concesie neaşteptată făcută lui Kim Jong-un, comentează BBC.

"Economisim o avere prin oprirea exerciţiilor militare, care vor fi suspendate atât timp cât purtăm negocieri de bună-credinţă, ceea ce ambele părţi fac în prezent!", a spus Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud.

"Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.

Coreea de Sud a exprimat surprindere în legătură cu decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de oprire a exerciţiilor militare comune, Administraţia de la Seul cerând clarificări din partea Washingtonului.

"În momentul de faţă, nu putem înţelege sensul exact şi intenţiile preşedintelui Donald Trump", a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării de la Seul. La rândul său, Preşedinţia Coreei de Sud a exprimat surprindere privind anunţul făcut de Donald Trump. Următorul exerciţiu militar americano-sud-coreean era programat în august. Prezenţa trupelor americane este considerată o garanţie de securitate în Coreea de Sud.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici