Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza o reuniune pentru familiile separate în timpul războiului

Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza în perioada 20-26 august o reuniune pentru familiile separate în timpul Războiului Coreean, a declarat vineri Ministrul Unificării Sud-Coreean, citat de Reuters.

688 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza o reuniune pentru familiile separate în timpul războiului

Coreea de Nord şi Coreea de Sud vor organiza o reuniune familială luna viitoare

Delegaţiile din cele două ţări vor organiza întâlnirea în Coreea de Nord, în regiunea turistică Muntele de Diamant.

Reuniunea, prima din ultimii trei ani, este un pas important în repararea relaţiei dintre cele două ţări, deteriorată din cauza programului nuclear şi balistic al Coreei de Nord. Acest pas demonstrează dorinţa comună a preşedinţilor celor două ţări, Kim Jong Un (Coreea de Nord) şi Moon Jae-in (Coreea de Sud), de rezolvare a conflictului.

Fiecare ţară va trimite 100 de persoane, a adăugat ministrul. Persoanele cu probleme de mobilitate vor avea permisiunea să vină cu un însoţitor.

Astfel de reuniuni temporare sunt foarte emoţionante pentru cei implicaţi, mai ales persoanele în vârstă care îşi doresc să îşi vadă rudele înainte să moară.

Războiul Coreean a avut loc în perioada 1950-1953. După ce conflictul s-a încheiat cu un armistiţiu, nu un tratat de pace, cele două ţări au interzis accesul în ţară a milioane de oameni, care au ajuns să fie despărţiţi de familiile lor prin cea mai bine fortificată graniţă din lume, relatează AP.

Zeci de ani mai târziu, majoritatea persoanelor nu au nicio veste de la cei dragi, având în vedere că ambele guverne au interzis schimbul de scrisori, emailuri sau apeluri. Cei mai mulţi membri ai familiilor separate au acum aproximativ 70 de ani şi sunt nerăbdători să îşi reîntâlnească familiile înainte să moară. În Coreea de Sud, mai mult de jumătate dintre cele peste 130.000 de persoane care au aplicat pentru reuniunile trecute au murit.

Prima reuniune, restrânsă, a avut loc în anul 1985. Reuniunile sub forma sub care se desfăşoară acum au început în anul 2000, după primul summit din istorie al celor doi lideri coreeni.

Până în prezent, la cele 20 de reuniuni au participat aproximativ 23.000 de coreeni, dintre care 19.000 în persoană şi restul prin conferinţe video. Nicio persoană nu a putut participa la mai mult de o reuniune.

Având în vedere numărul mic de locuri disponibile, Coreea de Sud foloseşte un sistem tip loterie pentru a alege participanţii, iar Coreea de Nord permite accesul la reuniune doar persoanelor care sunt percepute ca fiind loiale de către guvernul autoritar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici