Donald Trump le-a spus ruşilor că demiterea "nebunului" de Comey a atenuat presiunea investigaţiei

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, le-ar fi transmis oficialilor ruşi prezenţi la Casa Albă că demiterea directorului FBI, James Comey, a atenuat "presiunea imensă" asupra sa cauzată de investigaţia privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială, potrivit The New York Times.

1996 afișări
Imaginea articolului Donald Trump le-a spus ruşilor că demiterea "nebunului" de Comey a atenuat presiunea investigaţiei

Trump le-a spus ruşilor că demiterea "nebunului" de Comey a atenuat presiunea investigaţiei - presă

Donald Trump i-a primit pe 10 mai la Casa Albă pe Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, şi pe Serghei Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA. New York Times ar fi intrat în posesia unui document care rezumă întâlnirea.

"Tocmai l-am demis pe directorul FBI. Era nebun, un adevărat nebun. M-am confruntat cu o mare presiune din cauza Rusiei. Acum aceasta a fost înlăturată. Eu nu mai sunt investigat", a declarat Trump, potrivit documentului oferit de către un oficial american.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey întrucât ar fi gestionat în mod inadecvat investigaţia în cazul serverului de e-mail privat utilizat de Hillary Clinton, pe atunci secretar de stat, însă demiterea a intervenit în contextul anchetei privind ingerinţele Rusiei în campania electorală prezidenţială din SUA. Departamentul Justiţiei a motivat că James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii şi proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigaţia care o viza pe Hillary Clinton, candidat la preşedinţia SUA.

Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, nu a confirmat, dar nici nu a negat această relatare. Prin intermediul unui comunicat, acesta a transmis că James Comey a acţionat politic şi a exercitat o presiune inutilă asupra capacităţii preşedintelui de a avea schimburi diplomatice cu Rusia în probleme precum situaţia din Siria, Ucraina şi cu privire la organizaţia teroristă Stat Islamic.

"Dându-se în spectacol şi politizând investigaţia cu privire la acţiunile Rusiei, James Comey a creat o presiune inutilă asupra capacităţii noastre de a negocia cu Rusia. Ancheta ar fi continuat oricum şi, evident, demiterea lui Comey nu ar fi oprit-o. Încă o dată, adevăratul subiect este că securitatea noastră naţională a fost subminată de divulgarea unor conversaţii private şi extrem de clasificate", a spus Spicer.

Un alt oficial guvernamental care susţine că ştie ce s-a discutat în întrevederea Trump-Lavrov-Kislyak l-a apărat pe preşedintele american. Potrivit acestui oficial, Trump a folosit o tehnică de negociere atunci când i-a spus lui Lavron despre "presiunea" la care era supus.

Ideea, sugerează oficialul citat, era să creeze un sentiment de obligaţie către oficialii ruşi şi să obţină astfel concesii de la Lavrov - cu privire la Siria, Ucraina şi alte probleme -, spunând că amestecul Rusiei în alegerile de anul trecut i-a creat probleme politice imense.

Joi, actuali şi foşti oficiali americani citaţi de Reuters au dezvăluit că Michael Flynn şi alţi consilieri ai lui Donald Trump ar fi avut cel puţin 18 contacte nedivulgate cu oficiali ruşi şi alte persoane cu legături la Kremlin, în ultimele şapte luni ale campaniei prezidenţiale americane din 2016.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici