Donald Tusk: Liderii UE au aprobat începerea următoarei faze a negocierilor despre BREXIT

Liderii Uniunii Europene au acordat, vineri, mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1210 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Liderii UE au aprobat începerea următoarei faze a negocierilor despre BREXIT

Liderii UE vor acorda mandatul pentru următoarea fază a negocierilor BREXIT

Acest anunţ înseamnă că negocierile pot avansa la relaţia pe termen lung dintre Marea Britanie şi UE, din punct de vedere comercial şi al securităţii.

În cadrul summitul Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk a felicitat-o public pe Theresa May pentru succesul înregistrat la tratative.

Primul aspect care va fi discutat, încă de săptămâna viitoare, va fi stabilirea unei perioade de tranziţie după ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că etapa a doua a negocierilor pentru Brexit va fi "mult mai dificilă", dar că are încredere în premierul britanic Theresa May şi în negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

În perioada de tranziţie post-Brexit, care ar putea dura aproximativ doi ani, Marea Britanie va continua să respecte legislaţia Uniunii Europene, dar nu va avea un rol în cadrul instituţiilor europene de decizie.

Theresa May a primit un termen de trei luni pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale în privinţa relaţiei UE-Marea Britanie.

"UE ia act de faptul că Marea Britanie şi-a declarat intenţia de a nu mai participa în cadrul Uniunii Vamale şi a Pieţei Unice după încheierea perioadei de tranziţie, iar Consiliul European îşi va calibra abordarea în ceea ce priveşte cooperarea comercială şi economică, în lumina acestei poziţii, pentru a asigura un echilibru între drepturi şi obligaţii. Consiliul European îşi reconfirmă disponibilitatea de a stabili parteneriate în domenii care nu au legătură cu o cooperare comercială şi economică, în special în lupta împotriva terorismului şi a criminalităţii internaţionale, precum şi în privinţa securităţii, apărării şi politicii externe", se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Premierul britanic le-a transmis liderilor UE că deţine în continuare controlul asupra situaţiei politice din ţară, în ciuda eşecului înregistrat în Camera Comunelor privind votul pentru procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Camera Comunelor de la Londra are garanţia că orice acord privind Brexit obţinut de Guvernul Theresa May va trebui aprobat de Parlament înainte de a intra în vigoare.

"Le mulţumesc preşedinţilor Juncker şi Tusk. Astăzi facem un pas important pe drumul spre obţinerea unui Brexit lin şi ordonat şi către fortificarea parteneriatului nostru profund şi special", a spus Theresa May.

La 8 decembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că "au fost înregistrate progrese suficiente" în fiecare dintre cele trei domenii prioritare - drepturile cetăţenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord şi acordul financiar - astfel că discuţiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici