Donald Tusk: Polonia va insista ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011

Polonia va insista ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011, a declarat premierul polonez, Donald Tusk, după întrevederea pe care a avut-o la Varşovia cu şeful Executivului bulgar, Boiko Borisov, informează agenţia Focus.

438 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Polonia va insista ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011

Donald Tusk: Polonia va insista ca România şi Bulgaria să adere la Schengen în 2011 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vom insista ca Bulgaria şi România să adere la Schengen în 2011", a subliniat Tusk.

În cursul întrevederii pe care a avut-o la Varşovia cu premierul bulgar Boiko Borisov, Tusk a apreciat că Bulgaria îndeplineşte criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen.

Tusk a explicat că Bulgaria şi Polonia au priorităţi şi poziţii comune în problematica europeană.

Două state membre Schengen au avut obiecţii la proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei, făcând o serie de propuneri fără "a trece şi o dată clară, respectiv, fără a menţiona măcar şi anul 2011", a declarat, vineri, Florin Saghi, director în MAI. La insistenţele jurnaliştilor, Saghi a refuzat să spună numele acestor state, dar a precizat că este vorba despre "două state membre din grupul celor patru".

El a explicat că propunerile făcute vizează proiectul de concluzii al Consiliului JAI privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. "Urmează să fie discutat în grupurile de lucru, respectiv în grupul de evaluare Schengen, după aceea să fie supus validării în celelalte grupuri, terminând cu COREPER şi introdus pe agenda Consiliului miniştrilor JAI", a spus Saghi, explicând procedura în cadrul acestui proiect.

"Proiectul de concluzii nu trebuie confundat cu rapoartele vizitelor de evaluare. Acum este o sinteză a acestor rapoarte care constituie proiectul de concluzii. Rapoartele celor 7 vizite sunt trecute în rezumat şi alcătuiesc proiectul de concluzii care în final spune: recomandăm aderarea României şi Bulgariei în cursul anului 2011 sau într-o lună anume sau la o dată ulterioară", a mai spus Saghi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici