Edward Snowden salută progresele în favoarea dreptului la viaţă privată, în urma dezvăluirilor sale

Edward Snowden salută conştientizarea de către opinia publică a pericolelor supravegherii în masă şi progresele în favoarea dreptului la viaţă privată, într-un articol publicat vineri în mai multe ziare, la doi ani de la dezvăluirile sale privind amploarea programelor de supraveghere ale SUA.

182 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden salută progresele în favoarea dreptului la viaţă privată, în urma dezvăluirilor sale

Edward Snowden salută progresele în favoarea dreptului la viaţă privată, în urma dezvăluirilor sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Raporturile de forţe încep să se schimbe", afirmă Edward Snowden în articolul publicat în cotidienele francez Liberation, american The New York Times, german Der Spiegel şi spaniol El Pais. "În privat, au existat momente când mă temeam că publicul va reacţiona cu indiferenţă sau va da dovadă de cinism în faţa dezvăluirilor. Nu m-am bucurat niciodată atât de mult că m-am înşelat", a precizat el, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Le Monde.

Fostul consultant al agenţiei americane de securitate naţională (NSA) salută apariţia unei "generaţii post-teroare, care respinge o viziune a lumii definită de o tragedie deosebită". "De fiecare dată când justiţia ne dă dreptate, când legislaţia este modificată, demonstrăm că faptele sunt mai convingătoare decât frica", a apreciat Snowden.

El face referire în special la "US Freedom Act", adoptat marţi de Congresul american şi care reduce pentru prima dată după atentatele de la 11 septembrie 2001 capacitatea SUA de a-şi spiona cetăţenii.

Snowden salută de asemenea dezvoltarea unor măsuri de protecţie tehnică, ce "pot permite un acces la o protecţie de bază a dreptului la viaţă privată (...), protejând astfel cetăţenii obişnuiţi în faţa adoptării arbitrare de legi care nu respectă viaţa privată".

Totuşi, "dreptul la viaţă privată rămâne ameninţat de alte programe şi autorităţi", avertizează el, citând "Guverne care fac presiune asupra întreprinderilor tehnologice" pentru a furniza informaţii despre clienţii lor, sau unele dintre serviciile online "cele mai populare din lume" devenite parteneri ai programelor de supraveghere ale NSA.

Fostul consultant al NSA denunţă de asemenea exploatarea unor "tragedii recente" de către "şefii serviciilor secrete din Australia, Canada şi Franţa", pentru a încerca să obţină "noi puteri intruzive, în pofida unor dovezi răsunătoare conform cărora acestea nu ar fi putut împiedica aceste atacuri".

Refugiat în Rusia, Edward Snowden este urmărit de Statele Unite pentru spionaj şi este considerat de unii trădător, iar de alţii erou pentru dezvăluirile făcute începând din 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici