Edward Snowden ar putea merge în Norvegia pentru a-şi ridica un premiu

Academia norvegiană, care i-a acordat marţi premiul pentru "libertate de exprimare" lui Edward Snowden, face lobby pe lângă Guvernul de la Oslo să îi permită să vină în Norvegia pentru a-şi ridica premiul, relatează portalul TheLocal.no.

218 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden ar putea merge în Norvegia pentru a-şi ridica un premiu

Edward Snowden (Imagine: Mediafax Foto-AFP)

Academia norvegiană pentru Literatură şi Libertate de Exprimare le-a scris luni premierului norvegian Erna Solberg şi ministrului Justiţiei Anders Anundsen cerându-le să îi dea asigurări fostului consultant al NSA că nu va fi extrădat în SUA, unde este acuzat de spionaj, dacă va intra pe teritoriul norvegian.

"Am cerut o întâlnire cu el, astfel încât să analizăm împreună în mod constructiv modul în care putem face acest lucru", a declarat un membru al academiei, Kristenn Einarson, pentru postul de televiziune norvegian NRK.

Snorre Valen şi Bard Vegar Solhjell, din cadrul Partidului Socialist de Stânga norvegian, le-au cerut colegilor lor din Parlament să găsească o cale pentru ca Snowden să vină în Norvegia.

"Le voi cere tuturor membrilor Parlamentului, din toate partidele, să ia atitudine", a declarat Solhjell, care l-a nominalizat pe Snowden la premiul Nobel pentru Pace anul trecut.

Schjodt, una dintre cele mai respectate firme de avocatură din Norvegia, a sfătuit academia, căreia i-a spus că Norvegia nu are niciun drept să îl extrădeze pe Snowden în conformitate cu legile actuale.

"Credem că acuzaţiile care i se aduc lui Snowden sunt îndreptate împotriva intereselor Guvernului american. Prin urmare ar trebui privite ca acuzaţii politice în sens juridic, ceea ce nu îi permite Norvegiei să îl extrădeze", a declarat avocatul Emanuel Feinberg pentru NRK.

Academia a declarat că Snowden a câştiga premiul Bjornson - după numele laureatului norvegian al premiului Nobel pentru Literatură -, "pentru munca sa de protejare a intimităţii şi pentru că a adus la lumină supravegherea de către SUA a cetăţenilor săi şi ai altor state".

Snowden, fost contractor care a lucrat pentru Agenţia de Securitate Naţională din SUA, locuieşte în Rusia din 2013, după ce a dezvăluit programele de spionaj în masă ale SUA şi aliaţilor săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici