Egiptul dezminte maltratarea refugiaţilor sirieni

Egiptul a dezminţit joi maltratarea refugiaţilor sirieni după un raport al Amnesty International care reclama arestarea şi expulzarea a sute de refugiaţi, ce au fugit de războiul civil din ţara lor.

125 afișări
Imaginea articolului Egiptul dezminte maltratarea refugiaţilor sirieni

Egiptul dezminte maltratarea refugiaţilor sirieni

Într-un comunicat, ministerul de Afaceri externe afirmă că raportul Amnesty International este "inexact şi nu reflectă realitatea situaţiei lor în ţară".

"Sunt peste 300.000 de sirieni (în Egipt) şi sunt trataţi demn (...) şi beneficiază de acelaşi tratament ca şi egiptenii în ceea ce priveşte sănătatea şi educaţia", declară ministerul.

Acesta a subliniat că politica Egiptului este de "susţinere a poporului sirian (...) şi a revoluţiei siriene".

"Nu există o politică de expulzări faţă de fraţii noştri sirieni", asigură acesta.

Egiptul a cerut recent ca sirienii, la fel ca şi alţi străini, să obţină vize de la consulatele egiptene înainte de a sosi în ţară.

"Aceasta este în legătură cu situaţia securitară a Egiptului şi imediat ce calmul va reveni, această măsură va fi revizuită", notează ministerul.

Conform Amnesty, "Egiptul reţine ilegal sute de refugiaţi sirieni şi palestinieni" şi "sute (de refugiaţi) au fost expulzaţi către statele din regiune, printre care Siria", Egiptul "separând astfel familii".

"Egiptul a eşuat lamentabil în respectarea obligaţiilor sale internaţionale de a proteja chiar refugiaţii, cea mai vulnerabilă categorie", apreciază ONG-ul. "În loc să ofere o susţinere vitală refugiaţilor din Siria, autorităţile egiptene îi arestează şi îi expulzează".

Amnesty afirmă că a vizitat un comisariat din Alexandria (nord) unde sunt deţinuţi de la 17 septembrie doi gemeni cu vârsta de un an veniţi din Siria, în timp ce un băieţel în vârstă de 9 ani originar din Alep (nordul Siriei), arestat pe o navă în timp ce emigra, a fost reţinut şi împiedicat să îşi vadă mama timp de patru zile.

Un val de xenofobie, alimentată mai ales de presă, vizează refugiaţii sirieni din Egipt de la destituirea la 3 iulie a preşedintelui islamist Mohamed Morsi de către armată. Aceştia sunt acuzaţi că au participat la manifestaţiile de susţinere a lui Morsi, care face parte din Frăţia musulmană, confrerie dominantă în cadrul opoziţiei siriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici