Elevii britanici, ajutaţi să înveţe româna prin intermediul limbii latine

Mai multe şcoli din Marea Britanie promovează un proiect de predare a limbii latine, ca o modalitate de a ajuta copiii să înveţe limbi străine, în special cele cinci limbi romanice: franceza, italiana, spaniola, portugheza şi româna, relatează Daily Mail, în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Elevii britanici, ajutaţi să înveţe româna prin intermediul limbii latine

Elevii britanici, ajutaţi să înveţe română prin intermediul limbii latine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În anul 2000 a fost lansat Proiectul Latin al Şcolilor Cambridge, un curs de latină pe calculator, finanţat de universitate. Echipa din spatele proiectului afirmă că succesul acestuia arată că există mai degrabă o lipsă de acces a unităţilor de învăţământ în legătură cu această limbă, decât o lipsă de interes.

În cadrul iniţiativei, şcolile primare îi familiarizează pe copiii cu vârste cuprinse între şapte şi 11 ani cu un număr de până la şase limbi diferite. Copiii ar putea învăţa germana, mandarina, araba, rusa, urdu sau latina.

Potrivit unui sondaj citat de Daily Mail, limba latină cunoaşte un reviriment în şcolile britanice. Aproximativ una din şase şcoli gimnaziale oferă limba latină, fie ca parte a programei şcolare, fie ca parte a unor cursuri opţionale.

Peter Downes, care conduce proiectul, afirmă că latina este "un vehicul excelent pentru explicarea structurii limbii şi are legături evidente intercuriculare cu istoria şi civilizaţia". Potrivit acestuia, ea ajută elevii să înţeleagă ordinea cuvintelor, conjugarea verbelor, genul cuvintelor şi evoluţia limbii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici