"Eroi" ai războiului din Ucraina au intrat în politică şi încearcă să obţină mandate în Parlament - FOTO

Rănit şi capturat în cea mai sângeroasă confruntare din timpul conflictului din Ucraina, Volodimir Parasiuk candidează pentru obţinerea unui mandat de deputat, pentru a lupta împotriva "trădătorilor", asemenea altor zeci de "eroi" ai războiului din est care au intrat în politică, relatează AFP.

951 afișări
Imaginea articolului "Eroi" ai războiului din Ucraina au intrat în politică şi încearcă să obţină mandate în Parlament - FOTO

Mihailo Bondar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Fost om de afaceri, Parasiuk, în vârstă de 27 de ani, orginar din fieful naţionalist din Liov, din vest, a devenit celebru în urma protestelor proeuropene din Piaţa Independenţei, de la sfârşitul lui 2013, după ce l-a somat pe preşedintele Viktor Ianukovici să demisioneze, avertizându-l că, în caz contrar, va veni să-l caute la sediul preşedinţiei din Kiev.

După lansarea operaţiunii militare împotriva separatiştilor proruşi din est, în aprilie, el s-a alăturat unui batalion de voluntari. Rănit şi capturat la bătălia de la Ilovaisk, care s-a soldat cu moartea a peste 100 de soldaţi ucraineni şi care a determinat Kievul să semneze la 5 septembrie armistiţiul cu rebelii, alături de Moscova, el a renunţat la confruntarea armată şi a intrat în campania electorală pentru a obţine un mandat de deputat la alegerile legislative programate duminică în Ucraina.

"Merg în Parlament pentru a schimba sistemul. Doar tinerii sunt în stare de acest lucru", a explicat el. "Colegii mei de arme mor în acest război nu pentru că inamicul este mai puternic decât noi, ci din cauza neglijenţei şi a trădării liderilor noştri", a adăugat el.

- Lupta împotriva separatiştilor, temă în campania electorală

"Putem obţine 1.000 de victorii pe front, dar vom pierde dacă suntem trădaţi în cercurile înalte de la Kiev. Cei care se află pe front trebuie să aibă propria voce în Parlament", a explicat un alt candidat, Andrii Bileţki, comandantul batalionului Azov, format din volunatri naţionalişti.

Însoţit de două gărzi de corp, Bileţki, în vârstă de 35 de ani, de profesie istoric, cu poziţii naţionaliste, purtând bocanci militari, participă la o întâlnire cu un grup de 50 de alegători, în cartierul rezidenţial Obolon din Kiev, şi s-a înscris ca independent în cursa pentru alegerile legislative.

El nu le vorbeşte alegătorilor despre politică, ci despre victoriile şi înfrângerile batalionului său, "cea mai mare mândrie" a sa. Se emoţionează şi îşi caută cuvintele când face referire la soldaţii ucraineni ucişi în lupte. El spune că vrea să obţină un mandat de deputat pentru "a influenţa dezvoltarea unei armate eficiente" şi pentru a "lupta împotriva corupţiei, sursa tuturor problemelor din Ucraina".

El consideră că armistiţiul în vigoare în estul Ucrainei este "un răgaz necesar" după "eşecul moral" de la Ilovaisk, dar adaugă că ostilităţile vor izbucni din nou în primăvara anului viitor. Dacă luptele nu vor fi reluate, ar însemna recunoaşterea de Kiev a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, după cum vrea Rusia, ceea ce ar însemna "o criză în interiorul Ucrainei", a insistat el.

La rândul său, Andrii Teteruk, în vârstă de 41 de ani, candidat pe lista Frontului Popular al premierului Arseni Iaţseniuk, consideră că Ucraina trebuie să se pregătească pentru un război de durată cu Rusia condusă de Vladimir Putin.

El consideră că precedentul regim prorus aflat la putere la Kiev până în februarie "a provocat intrarea Ucrainei în război" şi subliniază că o reînnoire radicală a Parlamentului, de unde trebuie îndepărtaţi comuniştii şi deputaţii având relaţii apropiate cu Rusia, ar putea determina încheierea confruntărilor din est şi întărirea armatei.

"Prăbuşirea totală a armatei a permis Rusiei să preia, fără lupte, controlul asupra Crimeei şi să intervină în regiunile Doneţk şi Lugansk", consideră Teteruk, fost militar de carieră, care a participat la operaţiunile de menţinere a păcii în Kosovo.

"Războiul nu se va încheia mâine, întrucât peste 80% dintre ruşi susţin acţiunile lui Putin şi cred că anexarea unor teritorii este legitimă", subliniază el. "Dacă în Parlament vor ajunge din nou proruşii, mă voi întoarce pe front pentru a restabili ordinea cu arma în mână", adaugă el.

Mihailo Bondar, în vârstă de 40 de ani, care îşi desfăşoară campania electorală la Liov, pe lista Frontului Popular, s-a întors recent din zona de luptă şi a fost rănit în apropiere de Debalţeve, unul dintre punctele fierbinţi din estul ţării.

Ochii îi strălucesc când vorbeşte despre viitorul Ucrainei şi spune că vrea să-şi "apere" ţara ca participant la scena politică. "Războiul continuă întrucât există generali corupţi care au fost recrutaţi de serviciile de informaţii şi de serviciile speciale ruse şi care continuă să dea ordine criminale", afirmă el. "Nu există coordonare, toată lumea face ce vrea. Vreau să schimb această situaţie", explică el. "Am fost la un pas să fiu împuşcat, am văzut moartea cu ochii şi atunci mi-am dat cuvântul de soldat că-mi voi apăra ţara şi poporul în Parlament şi, dacă va fi necesar, voi reveni pe front", conchide Mihailo Bondar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici