ETNA SE PREGĂTEŞTE DE ERUPŢIE: O coloană de cenuşă se ridică deasupra vulcanului

O coloană de cenuşă s-a ridicat joi dimineaţă deasupra vulcanului Etna din Sicilia, care încă de miercuri prezenta semne de reluare a activităţii, a anunţat institutul de geofizică şi vulcanologie din Catania.

3636 afișări
Imaginea articolului ETNA SE PREGĂTEŞTE DE ERUPŢIE: O coloană de cenuşă se ridică deasupra vulcanului

ETNA SE PREGĂTEŞTE DE ERUPŢIE: O coloană de cenuşă se ridică deasupra vulcanului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

O dâră de lavă a fost observată, de asemenea, pe vârful vulcanului, la nivelul craterului de sud-est, şi se îndreaptă către regiunea deşertică Valle del Bove.

O unitate de criză s-a reunit pe aeroportul din Catania pentru a urmări situaţia şi a se decide ce măsuri să ia. Aceasta a hotărât să nu închidă aeroportul, dar a limitat traficul aerian până la ora 13.00 GMT (15.00 ora României), din cauza vizibilităţii reduse de norul de cenuşă. Cursele cu plecare sau sosire pe acest aeroport sunt totuşi puţine.

Coloana de cenuşă, care ajunge până la 5.000 de metri altitudine, se îndreaptă înspre sud-vest.

Începând de miercuri seara, de la ora 21.00 GMT (23.00 ora României), activitatea vulcanului sicilian se intensifică. Institutul de geofizică şi vulcanologie nu a înregistrat totuşi cutremure.

Anul trecut au fost înregistrate 18 erupţii ale acestui vulcan, cu explozii, scurgeri de lavă şi emisii de cenuşă, dar potrivit institutului de geofizică din Catania, care supraveghează vulcanul 365 de zile pe an, această intensificare a activităţii, care a durat doar câteva ore, a fost deosebit de critică de această dată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici