Etnicii bulgari din Republica Moldova cer statut special pentru raionul Taraclia

Raionul Taraclia, din estul R. Moldova, va intra în componenţa autonomiei găgăuze dacă Parlamentul de la Chişinău nu-i va acorda un statut special, a declarat primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

756 afișări
Imaginea articolului Etnicii bulgari din Republica Moldova cer statut special pentru raionul Taraclia

Etnicii bulgari din Republica Moldova cer statut special pentru raionul Taraclia

Filipov susţine că, potrivit strategiei de descentralizare adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, Taraclia ar urma să fie alipit raionului Cahul, iar acest fapt va face ca etnicii bulgarii să fie în minoritate.

"Problema este că acum în Taraclia bulgarii reprezintă 72 la sută din populaţie, iar dacă vom intra în componenţa raionului Cahul, vom fi doar 6 la sută", a afirmat Serghei Filipov.

Primarul din Taraclia afirmă că în raion ar putea fi organizat un referendum asemenea celui din Găgăuzia. "În acest caz vom restabili dreptatea istorică. Găgăuzii şi bulgarii au trăit împreună timp de secole în Balcani. Aici am fost transferaţi la ordinul ţarului. În R.Moldova, trăim alături de 200 de ani. Prin urmare, în cazul în care Parlamentul refuză să ne acorde un statut special, vom solicita aderarea la Găgăuzia. Nu putem cere independenţă pentru că este imposibil. Odată cu aderarea la Găgăuzia, vom beneficia de un statut special. Deci în cazul unirii R.Moldova cu România, Taraclia şi Găgăuzia vor avea dreptul de a ieşi din componenţa Republicii Moldova", a mai spus primarul oraşului Taraclia.

O adunare generală a etnicilor bulgari din Republica Moldova este programată la 12 aprilie la Taraclia. Pe agendă figurează inclusiv un proiect de lege care urmează să fie propus Parlamentului de la Chişinău privind acordarea unui statut special pentru raionul Taraclia.

Potrivit recesământului din 2004, etnicii bulgari reprezintă 65,56 la sută din cei 43.151 de locuitori ai raionului Taraclia.

Reprezentanţi locali ai etnicilor bulgari au solicitat încă de anul trecut autonomie administrativă şi culturală şi au propus ca bulgara să fie a doua limbă oficială a regiunii.

Iniţiativa etnicilor bulgari din Republica Moldova are loc după ce locuitorii din Găgăuzia s-au pronunţat masiv, la referendumul organizat în februarie, în favoarea aderării R. Moldova la Uniunea Vamală şi a unei eventuale declaraţii de independenţă a autonomiei găgăuze. Etnicii ruşi din Bălţi şi-au cerut, de asemenea, în 2012, autonomia.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, există temeri privind tensiuni în jurul conflictului transnistrean şi eventuale presiuni din partea Moscovei asupra R. Moldova, înaintea semnării Acordului de Asciere cu UE, aşteptată pentru luna iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici