Expansiunea Statului Islamic este "pe cale să fie oprită", dar lupta va dura, afirmă coaliţia condusă de SUA

Organizaţia Statul Islamic (SI) "este pe cale să fie oprită" în Irak şi în Siria, a afirmat miercuri coaliţia condusă de către Statele Unite - care au salutat ca "pozitive" atacurile iraniene asupra jihadiştilor în această luptă ce ar putea să dureze "ani de zile".

356 afișări
Imaginea articolului Expansiunea Statului Islamic este "pe cale să fie oprită", dar lupta va dura, afirmă coaliţia condusă de SUA

Expansiunea Statului Islamic este "pe cale să fie oprită", dar lupta va dura, afirmă coaliţia condusă de SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prin "mia" de atacuri care au avut loc din august, "dinamica SI a fost oprită", a declarat secretarul de Stat american John Kerry.

"Au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile", a adăugat el, după ce s-a întâlnit cu miniştri de Externe din aproape 60 de ţări care participă la coaliţia împotriva acestei grupări ultraviolente în Irak şi Siria.

În declaraţia finală, participanţii afirmă că atacurile aeriene încep "să dea rezultate", dar recunosc că este necesar un efort mai mare pentru a reduce veniturile - petroliere - ale SI şi a "controla fluxul de combatanţi terorişti străini".

"Nu am constatat nicio schimbare", a declarat, în schimb, preşedintele sirian Bashar al-Assad. "Nu se poate pune capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forţe terestre care să cunoască geografia şi să acţioneze concomitent sunt indispensabile", a subliniat el într-un interviu pentru săptămânalul francez Paris-Match.

Această reuniune a coaliţiei este prima la acest nivel de la începutul atacurilor americane în Irak, pe 8 august. Unsprezece ţări arabe şi Turcia, toate inamice declarate ale lui al-Assad, au participat la eveniment, dar şi premierul irakian Haider al-Abadi.

Reuniunea a început la câteva ore după ce Pentagonul a anunţat că Iranul a efectuat în ultimele zile raiduri aeriene contra SI în estul Irakului.

Teheranul, care nu a confirmat atacurile, este un aliat circumstanţial neaşteptat, iar Statele Unite au reafirmat că refuză în mod categoric orice coordonare militară cu Iranul.

Pentagonul a precizat miercuri că atacurile aeriene iraniene au vizat jihadişti din SI într-o zonă din estul Irakului în care avioanele americane nu operează.

"Au avut loc în provincia de est Diyala", a declarat Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului. "Noi nu acţionăm acolo", a adăugat el.

Comentând anunţarea atacurilor iraniene, Kerry a apreciat că "acest lucru are un efect care, în final, este pozitiv".

Teheranul echipează deja atât miliţii şiite în Irak, cât şi unităţi ale armatei irakiene, cu puşti şi lansatoare de rachete. Iranul a pus totodată la dispoziţia Irakului avioane de luptă de tip Suhoi-25.

Statele Unite sunt "motorul" coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic, care a proclamat în iunie un "califat" de o parte şi de alta a frontierei, în Siria şi Irak, în care dispune de aproximativ 30.000 de combatanţi şi unde a decapitat mai mulţi ostatici occidentali.

- "Cizme pe teren"

"Vom duce această campanie atât timp cât va fi nevoie pentru a câştiga", a declarat Kerry la Bruxelles. "Angajamentul nostru va dura cu siguranţă ani de zile", a adăugat el.

"Acesta este un efort pe termen foarte lung, vor exista suişuri şi coborăşuri", a apreciat un oficial american de rang înalt prezent în capitala belgiană.

"Teroriştii din Daech sunt un flagel. Trebuie să se facă totul pentru a-l eradica", a declarat ministrul francez de Externe Laurent Fabius. "Acţiunea militară a coaliţiei începe să dea rezultate, în Irak, dar rămân multe de făcut", a apreciat el.

În Irak, Statele Unite au primit în ajutor avioane franceze, australiene, britanice, canadiene, daneze, belgiene şi olandeze. În plus, de la 23 septembrie, americanii atacă poziţii SI în Siria, cu participarea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite (EAU), Iordaniei şi Bahreinului.

"Soluţia necesită cizme pe teren, bombardamentele fără susţinere terestră nu permit să se termine cu SI", a avertizat ministrul spaniol José Manuel Garcia Margallo.

Până acum al-Abadi şi ţările occidentale au exclus orice intervenţie terestră.

Coaliţia vrea totodată să contracareze "propaganda" SI pe reţele de socializare. "Este necesar să se acţioneze pe terenul pe care prosperă ideologia" jihadistă, a subliniat ministrul german Frank-Walter Steinmeier.

Miniştrii Justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene (UE) se reunesc joi la Bruxelles cu scopul de a examina cum să îmbunătăţească lupta împotriva jihadismului.

Combatanţi SI au comis numeroase violuri, răpiri, crime în masă şi crucificări ale unor civili în regiunea pe care o controlează şi pe care le revendică în mod activ pe reţele de socializare.

De asemenea, jihadişti SI au instalat tabere de antrenament în estul Libiei, iar armata americană le supraveghează îndeaproape, a declarat generalul David Rodriguez, şeful Comandamentului armatei americane pentru Africa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici