EXPLOZIE la o fabrică din Texas. Între 5 şi 15 MORŢI şi 160 de răniţi. 75-100 de clădiri au fost complet distruse. Explozia, înregistrată ca seism de 2.1 - FOTO, VIDEO

O explozie s-a produs în noaptea de miercuri spre joi la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul West din Texas. Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite în urma exploziei, anunţă poliţia. Deflagraţia a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS. "A fost de parcă ar fi explodat o bombă nucleară", a declarat Tommy Muska, primarul oraşului West din Texas.

9557 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE la o fabrică din Texas. Între 5 şi 15 MORŢI şi 160 de răniţi. 75-100 de clădiri au fost complet distruse. Explozia, înregistrată ca seism de 2.1 - FOTO, VIDEO

EXPLOZIE la o fabrică din Texas. Cel puţin 60 MORŢI. Aproximativ 75-100 de clădiri au fost complet distruse - FOTO, VIDEO (Imagine: KWTX News)

UPDATE: Între cinci şi 15 persoane au murit, iar alte aproximativ 160 au fost rănite în urma unei explozii la o fabrică de înrgăşăminte din oraşul texan West, anunţă poliţia.

Bilanţul poate suferi modificări, însă "apreciază pentru moment între cinci şi 15 morţi", a declarat în faţa presei sergentul W. Patrick Swanton, adăugând că trei spitale din regiune au tratat peste 160 de persoane rănite.

Iniţial, postul local de televiziune KWTX News, citând un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, a anunţat că explozia s-a soldat cu 60-70 de morţi şi sute de răniţi.

Informaţia nu a putut fi verificată imediat de AFP.

"A fost de parcă ar fi explodat o bombă nucleară", a declarat primarul oraşului, Tommy Muska, pentru CNN. "Un nor mare sub formă de ciupercă. Multe persoane au fost rănite. Multe persoane nu vor fi aici mâine", a adăugat el.

El a afirmat că fabrica a fost afectată de un incendiu înaintea exploziei.

Directorul serviciilor de urgenţă din West, medicul George Smith, declarase anterior că pompierii se tem că 60 sau 70 de persoane au murit şi că cel puţin 100 sunt rănite.

"Este într-adevăr un număr dur, am această cifră de la pompieri, încă nu ştim", a declarat el, citat de CNN. "Avem doi membri ai personalului de urgenţă morţi cu siguranţă şi ar putea să mai fie trei pompieri morţi", a adăugat el.

Un membru al echipelor de salvare afirmase anterior că el are informaţii cu privire la cinci morţi.

Explozia s-a produs cu puţin timp înainte de ora 20.00 (joi, 04.00 ora României), în uzina West Fertilizer, a declarat prin telefon pentru AFP purtătorul de cuvânt al pompierilor, Don Yeager, precizând că originea acesteia nu a fost stabilită dar că ar putea fi provocată de amoniac.

"Explozia a fost atât de puternică încât a provocat incendii în clădirile învecinate", a adăugat el.

Între 75 şi 100 de locuinţe şi birouri au fost complet distruse în jurul fabricii de îngrăşăminte din oraşul West, în apropiere de Waco (Texas, sudul Statelor Unite), în urma exploziei produse miercuri seara, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, relatează ABC News.

Mai mulţi pompieri au fost răniţi de o a doua exlozie în timpul intervenţiei, afirmă postul de televiziune CBS.

Explozia a provocat rănirea a 200 de persoane, dintre care 40 sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Siguranţă publică din Texas Gail Scarborough.

Majoritatea persoanelor au fost rănite de fragmentele de geamuri, uşi sau alte obiecte rezultate în urma exploziei, au declarat autorităţile, care au decretat un ordin de evacuare pe o rază de 1,6 kilometri în jurul exploziei.

Potrivit presei locale, ferestrele locuinţelor învecinate s-au spart din cauza suflului exploziei.

Numeroşi locuitori din zonă au fost evacuaţi din cauza posibilităţii unei alte explozii, au afirmat oficialii, citaţi de CNN.

Unui spital din apropiere de Waco, Texas, i s-a spus să se aştepte la 100 de răniţi, a declarat un oficial din cadrul instituţiei medicale.

Peste 40 de pacienţi au fost primiţi de spital până la ora 22.00 (06.00 ora României), a declarat Glenn Robinson, directorul Hillcrest Hospital. El a precizat că în timp ce unele persoane au suferit răni minore, altele prezintă unele grave.

Fabrica este vizată însă de un alt pericol. "Am auzit că există un container cu îngrăşăminte intact la fabrică şi că se fac evacuări pentru a fi siguri că toată lumea iese din zonă în siguranţă, în caz că se produce o altă explozie", a declarat Ben Stratmann, un purtător de cuvânt al senatorului de Texas.

Cauzele exploziei nu sunt cunoscute încă, în timp ce zece clădiri din oraşul West sunt afectate de incendii, inclusiv o şcoală din apropierea fabricii.

Explozia, înregistrată ca seism cu magnitudinea de 2,1 - USGS

Explozia de la fabrica de îngrăşăminte a provocat un cutremur cu magnitudinea de 2,1, potrivit institutului american de geofizică USGS.

Magnitudinea este "în mod substanţial mai mică decât amploarea reală a evenimentului" deoarece magnitudinea măsoară doar mişcarea telurică, nu unda aeriană, a explicat USGS pe site-ul său de Internet.

O "explozie foarte puternică" s-a produs miercuri seara la o fabrică de îngrăşăminte din oraşul Waco în urma unui incendiu. Surse au declarat pentru NBC 5 că explozia s-a produs în timp ce pompierii se aflau la faţa locului pentru a stinge un incendiu, declanşat la scurt timp după ora 19.00 (03.00 ora României).

Primarul oraşului West, Tommy Muska, el însuşi pompier, a descris explozia ca fiind atât de puternică, încât "i-a zburat pălăria" şi oglinda maşinii. "Am simţit-o înainte de a o auzi", a declarat el.

Fabrica încă ardea la ora 22.00 (06.00 ora României), dar Muska a declarat în cadrul conferinţei de presă de la ora 23.00 (07.00 ora României) că incendiul pare să fie sub control.

El a declarat că temerile privind o a doua explozie s-au diminuat dar că locuitorii din proximitate sunt evacuaţi. Persoanele care locuiesc la nord de fabrică sunt rugate să stea în casă din cauza îngrijorărilor privind calitatea aerului.

Echipele de intervenţie merg din uşă în uşă pentru a căuta supravieţuitori, a declarat Wilson.

Oraşul West are o populaţie de aproximativ 2.800 de locuitori.

Această tragedie are loc la două zile după atentatul comis la linia de sosire a maratonului din Boston (nord-est), care s-a soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, luni, potrivit ultimului bilanţ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici