Federica Mogherini asigură că UE nu a uitat de Crimeea

Uniunea Europeană nu a uitat Crimeea anexată de Rusia, a asigurat marţi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, aflată în visită la Washington, cerând să se facă din Acordul de Asociere dintre Ucraina şi UE un succes.

313 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini asigură că UE nu a uitat de Crimeea

Federica Mogherini asigură că UE nu a uitat de Crimeea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru prima sa vizită în Statele Unite după ce i-a succedat britanicei Catherine Ashton la conducerea diplomaţiei europene, italianca Mogherini a insistat asupra faptului că Rusia este un vecin de neevitat pentru Europa şi un partener pentru rezolvarea crizelor internaţionale.

La zece luni după alipirea Crimeei de către Moscova, "politica noastră de nerecunoaştere a anexării Crimeei rămâne. Nu vom uita, în niciun caz", a afirmat reprezentanta politicii externe a UE într-un discurs susţinut la Institutul Brookings din Washington.

Relaţiile dintre Rusia şi UE sunt foarte proaste de la criza privind Crimeea şi conflictul dintre Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

UE va rămâne fermă faţă de Moscova, inclusiv privind sancţiunile, au decis luni miniştrii europeni de Externe. În martie, şefii de stat şi de guvern din UE vor decide dacă vor reînnoi primul set de sancţiuni decretate la începutul crizei ucrainene.

Marţi, tensiunea diplomatică din acest conflict a atins apogeul, Ucraina acuzând Rusia că a atacat direct trupele sale în estul separatist.

Mogherini a reafirmat că angajamentul european faţă de Kiev este unul solid.

"Prima victorie a Rusiei ar fi un eşec în Ucraina, dacă alegerea sa de a semna un Acord de Asociere cu UE se va dovedi o experienţă nefavorabilă", a insistat diplomatul. "Principala noastră datorie este să facem în aşa fel încât Ucraina să fie un succes economic şi social", a pledat ea.

La sfârşitul lui iunie, UE a semnat Acorduri de Asociere cu Ucraina, Georgia şi R.Moldova, trei republici sovietici care vor să se apropie de europeni în pofida presiunilor Rusiei.

Dar Mogherini a amintit că Moscova este o mare putere care nu poate fi evitată, atât pentru a se încerca rezolvarea crizei ucrainene, cât şi pentru a se găsi o soluţie la conflictul din Siria.

"Ar fi naiv să credem că Rusia va dispărea pur şi simplu de pe scenă", a recunoscut ea.

"Rusia este vecinul nostru pentru că nu putem face nimic împotriva geografiei. Ce să facem astăzi cu acest vecin, când avem un conflict şi ce vom face în doi, cinci, zece ani", a întrebat ea.

Mogherini se va întâlni miercuri cu omologul său american John Kerry.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici