Financial Times: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să afecteze finanţarea companiilor alimentate prin Fondul European de Investiţii

Decizia Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană riscă să afecteze finanţarea a numeroase companii britanice din segmentul afacerilor inovatoare care sunt alimentate prin Fondul European de Investiţii (FEI), avertizează experţi citaţi de cotidianul Financial Times.

1278 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană riscă să afecteze finanţarea companiilor alimentate prin Fondul European de Investiţii

Financial Times: Ieşirea Marii Britanii din UE riscă să afecteze finanţarea companiilor alimentate prin Fondul European de Investiţii (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)

Fondul European de Investiţii (FEI) este o instituţie relativ mică, având doar circa 400 de funcţionari, dar puterea sa financiară a alimentat un segment major al companiilor cu afaceri inovatoare (startup).

În perioada, 2011-2015, mecanismul Uniunii Europene a investit 2,3 miliarde de euro în 144 de fonduri pentru capital cu risc şi în alte entităţi similare din Marea Britanie, reprezentând peste o treime din investiţiile în companii de acest profil.

Michael Collins, director-adjunct al Institutului Invest Europe, atrage atenţia că importanţa Fondului European de Investiţii nu poate fi subestimată. "Este vorba de un investitor major în fondurile cu capital de risc şi în fondurile de creştere a capitalului în întreaga Europă. Reprezintă unul dintre, dacă nu cel mai mare investitor", explică specialistul.

Rolul FEI a fost unul major în perioada post criza financiară din anul 2008. Acum, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din Uniunea Europeană, apar semne mari de întrebare privind impactul asupra acestui mecanism de investiţii. Charlotte Holloway, director în cadrul TechUK, a explicat pentru FT că "incertitudinea privind statutul FEI se face simţită în întreaga comunitate pentru tehnologie informaţională" din Marea Britanie.

Fondul European de Investiţii a fost creat de Uniunea Europeană în anii 1990 pentru a prelua atribuţii ale Băncii Europene de Investiţii. Spre deosebire de BEI, deţinută în totalitate de statele membre UE, EIF este rezultatul unui parteneriat public/privat, printre acţionari figurând bănci comerciale şi alte companii financiare.

Paul Shea, directorul companiei londoneze Beechbrook Capital, care oferă credite IMM-urilor din Marea Britanie şi din Europa, a primit fonduri prin FEI de trei ori. "Investiţiile au continuat şi după referendumul care a decis ieşirea Mariii Britanii din UE, iar noi apreciem mult acest lucru, dar presupun că nu se ştie dacă se va continua. Am un optimism moderat că se va găsi o modalitate de continuare", a afirmat Paul Shea.

Londra încearcă de mulţi ani să stimuleze investiţiile în companii startup în domeniul tehnologiei informaţionale, pentru a concura cu firmele similare din zona Silicon Valley (SUA).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici