Fondatorul WikiLeaks vrea să se predea: "Voi ieşi din ambasadă vineri la prânz pentru a accepta să fiu arestat de către poliţia britanică"

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange a anunţat joi, într-un comunicat, că este pregătit să se predea poliţiei britanice vineri la prânz, zi în care aşteaptă arbitrajul - cu caracter neconstrângător - al Grup de lucru ONU privind detenţia arbitrară (WGAD), relatează Le Monde online.

Fondatorul WikiLeaks vrea să se predea! Julian Assange spune că este pregătit să părăsească sediul ambasadei vineri la prânz (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Grupul de lucru ONU privind detenţia arbitrară (WGAD) a luat o decizie în favoarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, după ce a examinat o petiţie prin care australianul i-a cerut să examineze o "detenţie ilegală", relatează BBC News online.

Assange s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, pentru a evita să fie extrădat către Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale, acuzaţii pe care le respinge.

El a anunţat anterior, joi, că va accepta să fie arestat dacă Grupul ia o decizie în defavoarea sa, dar a îndemnat ca mandatul de arestare pe numele său să fie anulat în cazul în care decizia va fi în favoarea sa.

Poliţia Metropolitană a anunţat că Assange va fi arestat dacă părăseşte ambasada.

Mandatul emis pe numele său rămâne în vigoare, au precizat forţele de ordine.

WGAD urmează să anunţe vineri rezultatul anchetei pe care a efectuat-o cu privire la cazul lui Assange.

"În cazul în care (grupul) ONU anunţă mâine (vineri) că am pierdut cazul împotriva Marii Britanii şi Suediei, voi ieşi din ambasadă vineri la prânz pentru a accepta să fiu arestat de către poliţia britanică, având în vedere că nu mai există nicio perspectivă semnificativă de apel", anunţă joi Assange în acest comunicat.

"Însă, dacă voi câştiga, iar statele părţi vor fi găsite că au acţionat ilegal, aştept să mi se restituie imediat paşaportul şi să înceteze orice încercări de a mă aresta", adaugă el.

În septembrie 2014, Assange a depus plângere împotriva Suediei şi Marii Britanii la acest organism mandatat de ONU, cu scopul de a obţine o recunoaştere a izolării sale în incinta Ambasadei Ecuadorului, începând din 2012, drept o detenţie ilegală.

Assange s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra în iunie 2012, după ce autorităţile suedeze au cerut să fie extrădat. El nu a fost acuzat de vreo infracţiune, ci este căutat să fie interogat în Suedia în legătură cu acuzaţii de agresiune sexuală formulate împotriva sa de către două femei.

"Timp de aproape patru ani, domnul Assange a fost privat de un anumit număr al libertăţilor sale fundamentale. În ultimele 816 zile el a fost izolat într-o zonă de 30 de metri pătraţi în incinta Ambasadei Ecuadorului la Londra, fără să aibă acces la aer proaspăt sau lumina soarelui, comunicaţiile sale au fost limitate şi adesea perturbate, nu a avut acces la instalaţii medicale adecvate, a fost supus unei supravegheri continue a timpului său şi se află într-o stare constantă de insecuritate juridică şi procedurală. Domnul Assange nu a fost inculpat", se arăta în textul trimis atunci WGAD.

În cazul în care comunitatea internaţională îi dă dreptate şi apreciază că Londra şi Stockholmul nu au acţionat cu respectarea legii, Julian Assange cere să i se restituie imediat paşaportul şi să fie oprită orice încercare de reţinere a sa.

Vizat de un mandat de arestare european, australianul în vârstă de 44 de ani refuză să se predea Suediei, de teamă că ar fi extrădat către Statele Unite, unde ar putea să i se reproşeze publicarea pe site-ul WikiLeaks, în 2010, a aproximativ 500.000 de documente referitoare la Irak şi Afganistan - clasate secret al Apărării - şi a 250.000 de comunicări diploamtice.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
M.BRITANIE ,
ASSANGE ,
ONU
COMENTARII
  • marin 5 feb 2016

    Nu in Suedia va fi extradat ci in AMERICUTA. Astia au pus premiu pe capul lui.Suedia nu a vrut sa-l extradeze pe BIVOLARU zicabd ca e persecutat POLITIC asa ca ei cum pot cere extradarea astuia?

  • ics 4 feb 2016

    cea mai buna solutie este sa fie omorat...

  • Liviu Chilian 4 feb 2016

    No! The Satanic CIA won't dare to murder the most courageous man on Earth, for it'll mean they'll make'im a Martir. The most terrorizing thing for Tyrants is to produce martyrdom. The Englishit won't give him to the Amerikknaree. But, could be that the UN will help the Good against Englishit Evol!!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
DIVORŢEAZĂ! Anunţul făcut după 30 de ani de căsătorie: „S-a şi mutat de acasă”