Fost bancher elveţian care a colaborat cu WikiLeaks, condamnat pentru încălcarea secretului bancar

Fostul bancher elveţian Rudolf Elmer, care a oferit de mai multe ori WikiLeaks date privind clienţi de bănci care ar fi încercat să scape de Fisc, a fost condamnat miercuri de un tribunal din Zurich la o amendă cu suspendare pentru încălcarea secretului bancar.

42 afișări
Imaginea articolului Fost bancher elveţian care a colaborat cu WikiLeaks, condamnat pentru încălcarea secretului bancar

Fost bancher elveţian care a colaborat cu WikiLeaks, condamnat pentru încălcarea secretului bancar

Tribunalul de primă instanţă din Zurich l-a găsit vinovat pe Elmer, în vârstă de 55 de ani, că a încălcat secretul bancar de mai multe ori, precum şi de coerciţie şi ameninţare în mai multe cazuri, dar l-a găsit nevinovat de o alertă cu bombă care îl viza pe fostul său angajator, Julius Baer.

Judecătorul Sebastian Aeppli l-a condamnat pe Elmer la o amendă pecuniară totală de 7.200 de franci elveţieni (5.500 de euro), însoţită de o suspendare de doi ani.

Judecătorul a afirmat că acuzatul a "făcut parte timp de mai mulţi ani din lumea bancară" şi a "profitat" de această situaţie. Motivul lui Elmer nu a fost lupta împotriva evaziunii fiscale, potrivit lui Aeppli, ci "concedierea sa".

Elmer, care a fost un director al filialei Băncii Julius Baer din Insulele Caiman, a fost acuzat că a transmis nume ale unor clienţi la presă şi la Fiscul elveţian, după ce a fost concediat în 2002 de angajatorul său - una din cele mai importante bănci private elveţiene - din cauza unor "dezacorduri".

Elmer a luat cu el numeroase documente interne, înainte de a părăsi clădirea.

În urma acestor informaţii, potrivit presei elveţiene, proceduri pentru evaziune fiscală în mai multe ţări au fost iniţiate împotriva unor clienţi ai băncii.

Elmer s-a apărat miercuri dimineaţă în instanţă, explicând că a ajuns să înţeleagă treptat, graţie funcţiei sale de director, că activităţile băncii Julius Baer în insulele Caiman sunt "imorale, neconforme cu etica şi că au luat o întorsătură penală".

Potrivit acestuia, constatarea l-a determinat să "acţioneze împotriva sistemului bancar offshore".

Elmer a furnizat de două ori informaţii site-ului WikiLeaks: o dată în 2007 şi a doua oară luni, direct fondatorului site-ului, Julian Assange, căruia i-a furnizat două noi CD-uri conţinând, potrivit acestuia, numele unor clienţi bancari care ar fi încercat să scape de Fisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici