Fost recrut al armatei SUA, acuzat că plănuia un atac sinucigaş cu bombă la o bază militară. O altă persoană, pusă sub acuzare în acest complot

Un fost recrut al armatei americane, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat sub acuzaţia că plănuia să comită un atac sinucigaş, inspirat de gruparea teroristă Statul Islamic (SI), la o bază militară americană, relatează Sky News în pagina electronică.

132 afișări
Imaginea articolului Fost recrut al armatei SUA, acuzat că plănuia un atac sinucigaş cu bombă la o bază militară. O altă persoană, pusă sub acuzare în acest complot

Fost recrut al armatei SUA, acuzat că plănuia un atac sinucigaş cu bombă la o bază militară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

John Booker, originar din oraşul Topeka, în statul Kansas, a fost reţinut în timp ce încerca să amorseze ceea ce el credea că este o bombă de 450 de kilograme, în apropiere de Fort Riley, potrivit unor oficiali.

Procurorii afirmă că Booker i-a spus unui informator FBI că voia să omoare americani, în numele jihadului, din partea SI. În opinia tânărului, atacul era justificat deoarece Coranul "spune să-ţi omori inamicii oriunde se află", potrivit procurorilor.

"A fost acuzat pentru că plănuia să detoneze explozivii şi să moară în explozie", a declarat procurorul federal Barry Grissom într-o conferinţă de presă. "I-a spus unei persoane că detonarea unei bombe, (într-un atac) sinucigaş, era cea mai importantă dorinţă a sa, deoarece nu ar fi fost capturat, probele ar fi fost distruse, iar astfel era sigur că-şi va atinge ţinta", a adăugat procurorul.

Grissom a precizat că Booker a fost arestat fără probleme în apropiere de Manhattan, un oraş de lângă Fort Riley. Poliţia federală (FBI) a anunţat că nu a existat nicio pătrundere neautorizată în bază, situată la aproximativ 160 de kilometri vest de Kansas City.

Booker a fost recrutat să facă parte din armata americană în februarie 2014, dar a devenit suspect după ce a postat mesaje pe Facebook. "Să te pregăteşti să fii omorât în jihad îţi provoacă un val uriaş de adrenalină! Sunt aşa de agitat. Nu pentru că mi-e frică să mor, ci pentru că abia aştept să ajung la Allah", a scris el pe 19 martie 2014, potrivit FBI. Recrutarea sa a fost oprită câteva zile mai târziu.

Procurorii precizează că Booker a început să se întâlnească cu un informator FBI în octombrie.

El este acuzat de tentativă de folosire a unei arme care poate provoca mulţi morţi şi tentativă de a provoca pagube unei proprietăţi cu ajutorul unor explozivi. Booker este acuzat, de asemenea, că a încercat să ofere susţinere materială unei grupări teroriste. În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă.

Un militar din cadrul Gărzii Naţionale a fost acuzat, luna trecută, de planificarea unui atac la o instalaţie militară din Illinois.

Un al doilea bărbat, acuzat în complot

Un al doilea bărbat a fost acuzat în complotul vizând comiterea unui atentat sinucigaş, în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI), la o instalaţie militară din statul american Kansas, au anunţat procurori federali citaţi de postul NBC News în pagina electronică.

Alexander E. Blair, în vârstă de 28 de ani, din Topeka, a fost acuzat că nu a denunţat complotul şi riscă până la trei ani de închisoare, potrivit postului american.

Biroul Procurorului federal pentru districtul Kansas a precizat că Blair ştia că John T. Booker Jr. plănuia să detoneze o bombă la Fort Riley, cu scopul de a "omorî cât mai mulţi militari posibil" şi nu a spus autorităţilor.

Booker, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat vineri dimineaţa, după ce a încercat să detoneze ceea ce credea că este o bombă, la bordul unei furgonete, în apropierea porţii bazei militare Fort Riley. "Bomba" a fost făcută de către un agent FBI sub acoperire şi conţinea materiale care nu puteau să explodeze, potrivit Guvernului.

Booker a fost acuzat de tentativă de folosire a unei arme care poate provoca mulţi morţi şi tentativă de a provoca pagube unei proprietăţi cu ajutorul unor explozivi. El a fost acuzat, de asemenea, că a încercat să ofere susţinere materială unei grupări teroriste, potrivit Departamentului Justiţiei.

Procurorii afirmă că Blair i-a împrumutat bani lui Booker pentru a închiria un loc de depozitare în care acesta a ţinut materialele despre care credea că sunt explozive, însă Blair este acuzat doar că nu a raportat complotul. Ei au mai afirmat că Blair împărtăşea opiniile extremiste ale lui Booker. Oficiali au declarat că, în opinia lor, Booker are probleme mentale.

FBI a început să-l ancheteze pe Booker după ce acesta a încercat să se înroleze în armată, în urmă cu un an, şi după ce a postat pe Facebook mesaje care arătau că este pregătit să participe la jihad. "Să te pregăteşti să fii omorât în jihad îţi provoacă un val uriaş de adrenalină! Sunt aşa de agitat. Nu pentru că mi-e frică să mor, ci pentru că abia aştept să ajung la Allah", a scris el pe 19 martie 2014, potrivit FBI. Recrutarea sa a fost oprită câteva zile mai târziu.

Poliţia federală a trimis agenţi sub acoperire, în lunile următoare, care au aflat că acesta voia să comită un atac sinucigaş la o bază militară, în numele SI.

Unul dintre informatori i-a oferit lui Booker informaţii despre cum să facă o bombă şi substanţele chimice de care avea nevoie. Ulterior, Booker l-a trimis pe informator să cumpere materialele, a înregistrat un videoclip de propagandă şi a studiat care erau cele mai bune modalităţi de a comite un atac, potrivit procurorilor. În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici