Fostul cancelar german Helmut Kohl a decedat la vârsta de 87 de ani - Bild/ Juncker se declară profund îndurerat de moartea lui Kohl/ Ce mesaje au transmis liderii mondiali

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat, la vârsta de 87 de ani, anunţă surse citate de revista Bild.

2700 afișări
Imaginea articolului Fostul cancelar german Helmut Kohl a decedat la vârsta de 87 de ani - Bild/ Juncker se declară profund îndurerat de moartea lui Kohl/ Ce mesaje au transmis liderii mondiali

Fostul cancelar german Helmut Kohl a decedat la vârsta de 87 de ani - Bild (Imagine: Hepta)

Helmut Kohl a murit vineri dimineaţă în locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei în perioada 1982-1998 (al Germaniei de Vest în intervalul 1982–1990 şi al Germaniei reunificate între 1990–1998) şi preşedinte al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din 1973 până în 1998.

"Suntem îndoliaţi", a reacţionat, prin Twitter, Uniunea Creştin-Democrată, condusă în prezent de cancelarul Angela Merkel.

Helmut Kohl este considerat "părintele reunificării Germaniei", realizată în anul 1989. De asemenea, Helmut Kohl a fost unul dintre susţinătorii adoptării monedei euro de către Germania.

Potrivit revistei Bild, Helmut Kohl a avut o moarte liniştită, iar soţia sa, Maike Kohl-Richter, a fost alături de el în momentul decesului. Starea de sănătate a fostului lider german se deteriorase în ultimele zile.

După o cădere suferită în anul 2008, asociată unui atac cerebral, Helmut Kohl era imobilizat în scaunul cu rotile. În anul 2015, starea sa s-a deteriorat timp de câteva luni.

Juncker se declară profund îndurerat de moartea lui Helmut Kohl, "mentorul" său şi "esenţa Europei"

 Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, s-a declarat "profund îndurerat" de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care l-a numit drept "mentorul", "prietenul" său şi "esenţa Europei".

"Moartea lui Helmut Kohl mă îndurerează profund. Mentorul meu, prieten, esenţa Europei", a transmis Jean-Claude Juncker prin Twitter.

"Lipsa lui Helmut Kohl va fi simţită foarte mult", a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

George H.W. Bush: Helmut Kohl a fost unul dintre marii lideri ai Europei postbelice

Fostul preşedinte american George H.W. Bush s-a declarat profund îndurerat de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră "unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice".

"Eu şi soţia mea, Barbara, suntem îndureraţi de moartea unui adevărat prieten al libertăţii, a unui om pe care eu îl consider a fi unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice. Helmut Kohl s-a remarcat în timp ce Germania instabilă se ridica din cenuşa de după război. (...) Helmut Kohl detesta războiul, dar detesta şi mai mult totalitarismul", transmite George H.W. Bush.

"Helmut Kohl şi-a devotat viaţa publică eforturilor de consolidare a instituţiilor democratice în ţara sa şi în străinătate. Colaborarea strânsă cu prietenul meu foarte bun pentru obţinerea unui sfârşit paşnic al Războiului Rece şi pentru reunificarea Germaniei în cadrul NATO va rămâne una dintre marile bucurii ale vieţii mele", adaugă fostul preşedinte al SUA într-un comunicat.

"Prin eforturile sale, Helmut Kohl a fost o stâncă, stabilă şi puternică. Astăzi suntem îndoliaţi de pierderea lui, chiar dacă ştim că remarcabila sa viaţă va inspira viitoare generaţii de lideri (...). Fie ca Dumnezeu cel Atotputernic să îl binecuvânteze pe Helmut Kohl şi libertatea la construcţia căreia a contribuit", a încheiat George H.W. Bush.

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani.

Macron: Kohl a fost un "mare european", "artizan al Germaniei unite şi al prieteniei franco-germane"

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, i-a adus vineri seară un omagiu fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră un "foarte mare european" şi un "artizan al Germaniei unite şi al prieteniei franco-germane", relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Prin moartea lui Helmut Kohl, pierdem un foarte mare european. Un artizan al Germaniei unite şi al prieteniei franco-germane", a declarat Emmanuel Macron prin Twitter.

"Helmut Kohl a fost unul dintre marii oameni ai Europei şi ai lumii libere", a adăugat Macron.

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani.

Angela Merkel: Helmut Kohl a fost "o şansă" pentru Germania

Cancelarul german, Angela Merkel, l-a omagiat vineri seară pe Helmut Kohl, decedat la vârsta de 87 de ani, apreciind că fostul lider politic a fost o "şansă" pentru Germania, iar ei, personal, i-a schimbat viaţa, relatează site-ul agenţiei DPA.

"Helmut Kohl a fost un mare european şi un politician al unităţii, reuşind reunificarea Germaniei. A fost mereu în serviciul cetăţenilor şi al păcii", a declarat Angela Merkel.

"Helmut Kohl a fost o şansă pentru noi; mie, personal, mi-a schimbat viaţa", a spus Angela Merkel.

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani.

Vladimir Putin transmite condoleanţe Germaniei după moartea lui Helmut Kohl

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a transmis condoleanţe Germaniei, vineri seară, la moartea fostului cancelar Helmut Kohl, conform unui comunicat al Kremlinului.

"Helmut Kohl a jucat un rol-cheie în încheierea Războiului Rece şi în reunificarea Germaniei", a declarat Vladimir Putin.

"Am admirat înţelepciunea lui Helmut Kohl, capacitatea lui de a adopta decizii echilibrate şi ample chiar şi în cele mai dificile situaţii", a adăugat liderul de la Kremlin în mesajul adresat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintelui Frank-Walter Steinmeier.

"Helmut Kohl va rămâne în amintire în Rusia ca susţinător puternic al relaţiei de prietenie dintre cele două ţări", a subliniat preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin era agent KGB în Germania de Est în momentul în care Helmut Kohl a iniţiat eforturile pentru reunificarea Germaniei, notează agenţia The Associated Press.

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici