Fostul şef CIA a dezvăluit detalii secrete despre Osama ben Laden scenaristului filmului "Zero Dark Thirty" - VIDEO

Fostul şef CIA Leon Panetta a dezvăluit detalii "top secret" scenaristului "Zero Dark Thirty", un film despre operaţiunea de eliminare a lui Osama ben Laden, potrivit unei anchete efectuate de Inspecţia Generală a Pentagonului, a dezvăluit miercuri un grup independent de investigaţie.

2874 afișări
Imaginea articolului Fostul şef CIA a dezvăluit detalii secrete despre Osama ben Laden scenaristului filmului "Zero Dark Thirty" - VIDEO

Osama ben Laden (Imagine: Captura Video)

Raportul preliminar al Inspecţiei Generale din cadrul Pentagonului nu a fost publicat încă, dar a fost obţinut de către Project on Government Oversight (Pogo), un grup independent specializat în anchete despre administraţia americană.

Această anchetă ar putea să se dovedească stânjenitoare pentru administraţia Obama, deoarece ea sugerează că preşedinţia ar fi fost pregătită să ajute realizatorii filmului să prezinte eliminarea lui ben Laden, într-o perioadă în care Casa Albă lupta agresiv împotriva unor scurgeri de informaţii clasificate.

Potrivit inspectorului general al Pentagonului, Leon Panetta, la vremea respectivă şeful Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), după care a devenit secretarul Apărării - post pe care l-a părăsit în februarie -, a dezvăluit detalii "top secret" despre operaţiunea care s-a finalizat cu eliminarea lui Osama ben Laden, în cursul unei ceremonii organizate la sediul CIA în onoarea celor care au luat parte la urmărirea liderului reţelei teroriste Al-Qaida.

La această ceremonie era prezent şi Mark Boal, scenaristul "Zero Dark Thirty", potrivit raportului, publicat pe site-ul Pogo.

"În cursul ceremoniei de acordare a unor recompense, directorul Panetta a identificat cu precizie unitatea care a efectuat raidul şi a spus numele celui care conducea operaţiunile pe teren", notează raportul, care evocă şi alte informaţii clasificate dezvăluite de Panetta cu această ocazie.

Această anchetă a Inspecţiei Generale a fost solicitată de către un congresmen din Nre York, Peter King, la vremea respectivă preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Congresmenul republican acuza administraţia Obama că încearcă să valorifice principala sa reuşită în domeniul politicii externe - eliminarea liderului reţelei teroriste Al-Qaida - în perspectiva campaniei prezidenţiale în cursul căreia Barack Obama candida pentru al doilea mandat.

Pentagonul a refuzat să comenteze informaţiile dezvăluite de Pogo, însă o purtătoare de cuvânt a Inspecţiei Generale a oferit asigurări că aceste servicii lucrează în continuare la anchetă.

Potrivit Pogo, motivele care explică faptul că ancheta nu a fost făcută publică încă nu sunt clare. "Există o versiune care este pregătită, de mult timp, dar vom vedea dacă acest lucru se întâmplă curând", a declarat, într-un e-mail citat de Pogo, un oficial din cadrul Inspecţiei Generale.

"Se efectuează verificări neobişnuit de scrupuloase şi o o implicare de la cele mai înalte sfere asupra acestui proiect", adaugă acest oficial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici