François Hollande: Comunitatea internaţională trebuie să oprească escaladarea violenţei în Siria

Comunitatea internaţională trebuie "să acţioneze pentru a opri escaladarea violenţei" în Siria, a afirmat joi preşedintele francez François Hollande, în momentul în care puterile occidentale discută o acţiune militară.

147 afișări
Imaginea articolului François Hollande: Comunitatea internaţională trebuie să oprească escaladarea violenţei în Siria

Preşedintele francez François Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie făcut totul pentru o soluţie politică, dar ea nu va veni decât în cazul în care coaliţia (opoziţiei) este capabilă să apară ca o alternativă şi în cazul în care comunitatea internaţională este capabilă să acţioneze pentru a opri escaladarea violenţei, masacrul chimic fiind doar o ilustrare" a acesteia, a declarat preşedintele francez.

Declaraţia a fost făcută la sfârşitul unei reuniuni cu şeful Coaliţie Naţionale Siriene, Ahmad al-Assi al-Jarba.

François Hollande a reafirmat "sprijinul deplin al Franţei pentru opoziţia (siriană), singura reprezentantă a poporului sirian, atât în opinia noastră, cât şi în cea a unei mari părţi a comunităţii internaţionale".

Şeful statului francez a confirmat că Franţa va oferi "sprijin politic, dar şi ajutor umanitar şi material".

Însă el nu a făcut nicio referire la sporirea "sprijinului militar pentru Coaliţia Naţională Siriană", aşa cum a anunţat marţi.

"Vom utiliza sprijinul pe care îl avem în ţările din Golful (Persic) pentru ca să existe această organizaţie", a anunţat Hollande.

Arabia Saudită şi Qatarul livrează armament rebelilor sirieni.

Evocând atacul chimic comis la 21 august, la periferia Damascului, pe care l-a atribuit regimului, Ahmad al-Jarba, care prezidează Coaliţia Naţională Siriană, a declarat, la rândul său, că "această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită". Este necesară o "pedepsire" a lui Bashar al-Assad şi a "maşinii sale a morţii", a dat asigurări el.

La New York, cei cinci membri permanenţi ai Consilliului de Securitate au rămas divizaţi, miercuri, la încheierea discuţiilor pe marginea unei rezoluţii britanice privind justificarea lansării unui atac în Siria.

Moscova şi Beijingul au continuat să respingă opţiunea militară în pregătire la Washington, Londra şi Paris.

Conflictul din Siria, declanşat în martie 2011 de o revoltă populară care s-a militarizat în faţa represiunii, s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit ONU, în timp ce milioane de sirieni au fost nevoiţi să plece din propriile case.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici