Francezul Michel Barnier candidează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Comisarul însărcinat cu Serviciile Financiare, francezul Michel Barnier, în vârstă de 63 de ani, se declară pregătit pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE), după încheierea mandatului lui José Manuel Barroso, într-un interviu publicat de Le Figaro în ediţia de marţi.

178 afișări
Imaginea articolului Francezul Michel Barnier candidează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene

Francezul Michel Barnier candidează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiecare mare familie politică va alege un candidat la preşedinţia Comisiei, pe care-l va prezenta la vot", iar "în acest cadru este avansat numele meu. Dacă sunt ales de către Partidul Popular European (PPE), sunt pregătit să mă angajez", a declarat el.

Întrebat care ar fi priorităţile sale, în cazul în care va fi ales, Barnier a răspuns că "viitorii cinci ani este necesar să permită Europei să preia iniţiativa: strategie industrială, politici în domeniul infrastructurilor, piaţă unică, securitate, migrare". "Acestea sunt domeniile în care Comisia este necesar să identifice interesul general european, pentru a fi o forţă motrice", a subliniat el.

Michel Barnier, un fost ministru de dreapta, apreciază că nu vede vreun obstacol în susţinerea candidaturii sale de către preşedintele socialist François Hollande. În trecut, s-a mai întâmplat ca un preşedinte francez dintr-o tabără politică să susţină un candidat din altă tabără pentru o funcţie la nivel internaţional. A fost cazul lui Dominique Strauss-Kahn, un socialist, susţinut de către Nicolas Sarkozy (dreapta) pentru obţinerea conducerii FMI.

Mandatul portughezului José Manuel Barroso se încheie după alegerile europene prevăzute în mai.

Michel Barnier este comisar european din 2009, o funcţie pe care a mai deţinut-o în perioada 1999-2004, când a fost însărcinat cu Politica Regională şi Reforma Instituţiilor. În cariera sa, a fost ministru de Externe şi ministr al Agriculturii. Născut pe 9 ianuarie 1951, fiu de artizan, acest savoiard a fost ales deputat în 1978. Este căsătorit cu o avocată şi are trei copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici