Francois Hollande sfidează normele de securitate în numele "normalităţii"

Noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, încalcă normele privind securitarea din dorinţa de-şi respecta promisiunile din campania electorală de a fi un "preşedinte normal".

282 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande sfidează normele de securitate în numele "normalităţii"

Francois Hollande (Imagine: AFP / MedafaxFoto)

Francois Hollande a promis în timpul campaniei electorale că se va deplasa în vizitele oficiale în ţară şi la Bruxelles cu trenul şi că va continua să locuiască în apartamentul său din apropierea Turnului Eiffel, spre deosebire de predecesorul său, Nicolas Sarkozy, care nu a călătorit niciodată cu trenul.

În încercarea lui de a-şi respecta promisiunile electorale şi de a-şi păstra legăturile cu poporul, Hollande încalcă regulile şi recomandările oficialilor responsabili cu securitatea şi chiar ale unei legi vechi de 60 de ani,  relatează The Independent.

Legea, care datează din anii 1950, prevede ca pe fiecare pod din ruta pe care circulă şeful statului să fie plasat un jandarm sau un poliţist şi a fost invocată de şeful Căilor Ferate franceze drept motivul pentru care Nicolas Sarkozy nu a putut folosi această cale.

Potrivit unei estimări, pentru o călătorie între Paris şi Lyon, la circa două poduri pe kilometru, ar fi nevoie de aproximativ 900 de jandarmi şi poliţişti pentru a respecta reglementările privind securitatea.

Cu toate acestea, Hollande a călătorit împreună cu premierul spaniol Mariano Rajoy cu un tren de mare viteză, de la Paris până la Bruxelles, pentru a participa la summitul UE de săptămâna trecută, dar pe această rută nu au fost mobilizate efectivele prevăzute în lege. Atât Palatul Elysee, cât şi reprezentanţii Căilor Ferate, au refuzat să răspundă deschis unei întrebări în acest sens, precizând pe de o parte că măsurile de securitate sunt confidenţiale, iar pe de alta că decizia finală îi revine preşedintelui.

Potrivit Palatului Elysee, costul călătoriei lui Hollande şi a suitei sale a fost de 5.972 de euro, incluzând şi cele şapte maşini care i-au transportat înapoi la Paris la primele ore ale dimineţii şi chiar cheltuielile cu securitatea, în timp ce o singură deplasare la Bruxelles a lui Nicolas Sarkozy, cu avionul, trecea de 60.000 de euro.

În acelaşi timp, Hollande continuă să ignore recomandările specialiştilor responsabili cu securitatea sa, locuind în apartamentul de lângă Turnul Eiffel. "Ar prefera să creeze probleme staff-ului responsabil cu securitatea decât (să piardă contactul cu) oamenii de rând", a declarat un consilier prezidenţial pentru Le Figaro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici