Franţa, hotărâtă să continue programul de reinserţie socială a romilor în România

Franţa este hotărâtă să continue programul de reinserţie socială a romilor repatriaţi voluntar în România, demarat în 2006 şi care avansează însă destul de greu, fixându-şi ca obiectiv să finanţeze 80 de proiecte suplimentare în 2012.

290 afișări
Imaginea articolului Franţa, hotărâtă să continue programul de reinserţie socială a romilor în România

Franţa, hotărâtă să continue programul de reinserţie socială a romilor în România (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Din 2006, când a fost lansat programul de reinserţie socială a romilor, au fost finanţate 498 de proiecte cu o investiţie de două milioane de euro, potrivit Oficiului francez pentru imigraţie şi integrare (Ofii). Beneficiarii nu reprezintă însă decât 1,6 la sută dintre cei care au acceptat voluntar să se întoarcă în ţara de origine în ultimii cinci ani, relatează cotidianul La Croix, în ediţia electronică.

Aceştia au fost aleşi în funcţie de fezabilitatea proiectului lor, de motivaţie, dar şi de competenţele pe care le pot mobiliza. Pentru moment însă, eficienţa acestui dispozitiv nu a fost evaluată niciodată. "Când proiectele durează doi ani, este deja foarte bine. Ele nu rezistă aproape niciodată mai mult de doi ani şi jumătate", afirmă Fabrice Basile, şeful biroului Ofii din România. Mulţi beneficiari, depăşiţi de problemele zilnice, sfârşesc prin a-şi revinde animalele sau materialele care le-au fost furnizate.

Acest lucru este generat şi de slaba capacitate de a-i asista pe beneficiari în demersul lor. Biroul din România al Ofii, format din patru agenţi, este depăşit de situaţie şi se sprijină pe organizaţiile neguvernamentale pentru a urmări proiectele. "Există o problemă de calificare a beneficiarilor", observă Mariana Petersel, preşedinta organizaţiei Generaţie Tânără, operatorul Ofii. "Or, în România, accesul la formare nu se poate face decât cu un nivel mediu al studiilor, în timp ce majoritatea romilor nu au mers la şcoală", continu ea.

Chiar dacă programul nu este urmat întotdeauna de efecte, Franţa nu intenţionează să îl abandoneze. În 2012, Ofii îşi fixează ca obiectiv finanţarea a 80 de proiecte suplimentare. "Este o picătură de apă, dar acest lucru ne permite să rămânem în jocul dialogului cu autorităţile române", explică Arno Klarsfeld, preşedintele consiliului de administraţie al Ofii.

UE pune la dispoziţie 172 de milioane de euro pentru integrarea romilor în perioada 2007-2013 şi, mai general, un buget de zece miliarde de euro pentru persoanele defavorizate. În contrapondere, Franţa intenţionează să pună în joc integrarea României în spaţiul Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici