Franţa: Ministrul Justiţiei şi ministrul Afacerilor Europene şi-au dat demisia

Francois Bayrou, liderul partidului francez Mişcarea Democrată, a anunţat, miercuri, că demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, iar colega lui de partid Marielle de Sarnez a renunţat la portofoliul Afacerilor Europene, relatează site-ul televiziunii franceze LCI.

971 afișări
Imaginea articolului Franţa: Ministrul Justiţiei şi ministrul Afacerilor Europene şi-au dat demisia

Franţa: Ministrul Justiţiei şi ministrul Afacerilor Europene şi-au dat demisia (Imagine: Hepta)

Centristul Francois Bayrou, în vârstă de 66 de ani, face parte începând din luna mai din noul guvern condus de premierul Edouard Philippe. Bayrou este un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron, susţinându-l pe acesta în momente cruciale ale campaniei electorale.

Francois Bayrou şi-a anunţat demisia pe fondul deschiderii unei investigaţii preliminare care îl vizează, pentru "abuz de putere şi ascundere de dovezi" privind angajarea fictivă de către partidul Mişcarea Democrată a unor angajaţi la Parlamentul European. Bayrou a respins toate acuzaţiile.

Potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri, 57% dintre francezi nu sunt de acord cu păstrarea lui Francois Bayrou în viitorul guvern.

Marielle de Sarnez, în vârstă de 66 de ani, a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Europene, pe fondul aceleiaşi investigaţii. Ea a anunţat că va deveni liderul grupului Mişcării Democrate în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez.

Din cauza aceloraşi acuzaţii, Sylvie Goulard a demisionat, marţi, din funcţia de ministru al Apărării. Fostul europarlamentar, membru al Mişcării Democrate, s-a angajat să coopereze cu autorităţile în privinţa investigaţiei. Totodată, Goulard s-a delimitat de poziţiile publice adoptate de Francois Bayrou şi Marielle de Sarnez în acest caz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că orice ministru vizat de o anchetă, chiar şi fără să fie pus sub acuzare, nu-şi mai poate exercita funcţia şi trebuie să demisioneze.

În Franţa este aşteptată o remaniere guvernamentală, consecinţă directă a alegerilor legislative de duminica trecută. Formaţiunile Republica în Mişcare (REM) şi Mişcarea Democrată au obţinut o majoritate confortabilă în Adunarea Naţională.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici