Franţa va creşte perioada minimă de contribuţii la sistemul de pensii de la 41 la 43 de ani

Franţa va prelungi treptat, până în 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minimă de contribuţii în vederea calificării pentru o pensie de la stat, măsură inclusă într-un proiect de reformă a sistemului public de pensii, având ca scop reducerea deficitului bugetar.

664 afișări
Imaginea articolului Franţa va creşte perioada minimă de contribuţii la sistemul de pensii de la 41 la 43 de ani

Franţa va creşte perioada minimă de contribuţii la sistemul de pensii de la 41 la 43 de ani (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Astfel, persoanele care lucrează în Franţa vor trebui să achite contribuţii timp de cel puţin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie în sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.

Contribuţiile plătite de angajatori şi angajaţi la sistemul de pensii vor creşte începând de anul viitor, în paralel cu scăderea taxelor pe muncă, pentru a evita creşterea costurilor.

"Scopul nostru este creşterea economică. Locul de muncă este esenţial în modelul nostru social. Vom reforma plăţile legate de politica de familie astfel încât să afecteze mai puţin creşterea. Asta se va întâmpla în 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio creştere a costurilor cu forţa de muncă", a afirmat premierul francez.

Promisiunea de a reduce taxele pe muncă a reprezentat un element cheie pentru câştigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franţa, având în vedere situaţia dificilă din economie, cu un şomaj ridicat şi creştere modestă.

Proiectul vizează eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat în sistemul de pensii la nivelul anului 2020 şi menţinerea balanţei pe zero până în 2035.

Analiştii estimează că, după adoptarea proiectului, vârsta efectivă de pensionare din Franţa va urca începând din anul 2035 la aproximativ 66 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici