Fraudă de milioane de euro în Germania, în cazul angajării a 1.000 de măcelari, majoritatea români

Un om de afaceri din oraşul german Dormagen este acuzat, împreună cu şapte apropiaţi ai săi, de evaziune fiscală în cazul angajării a circa 1.000 de măcelari, majoritatea din România, prejudiciul total estimat de anchetatori fiind de 14 milioane de euro, relatează Deutsche Welle în pagina online.

227 afișări
Imaginea articolului Fraudă de milioane de euro în Germania, în cazul angajării a 1.000 de măcelari, majoritatea români

Fraudă de milioane de euro în Germania, în cazul angajării a 1.000 de măcelari, majoritatea români (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Procesul lui Axel H., în vârstă de 47 de ani, a început marţi în capitala Renaniei de Nord-Westphalia, acesta fiind cel mai important caz de fraudă generată de angajarea fără acte corespunzătoare, descoperit vreodată în Germania.

Axel H. este acuzat că ar fi angajat, în calitate de intermediar, pentru mai multe abatoare şi staţii de tranşare a cărnii, muncitori pe care fie nu i-a declarat la oficiile de ocupare a forţei de muncă, fie i-a declarat cu salarii mult mai mici decât în realitate. În perioada ianuarie 2003 - decembrie 2005, bugetul german al asigurărilor sociale ar fi pierdut astfel aproape 6 milioane de euro. Restul până la 14 milioane de euro este reprezentat de sumele neîncasate de serviciile fiscale germane.

Oficial, măcelarii români figurau ca angajaţi ai unor firme de servicii din România. În realitate, aceştia erau plătiţi în numerar în Germania, ca zilieri.

Dosarul Procuraturii conţine 900 de pagini de probe, strânse în urma unei operaţiuni organizate în 2006. Aproximativ 500 de poliţişti şi agenţi fiscali au efectuat atunci, în întreaga Germanie, controale în 14 abatoare şi alte 21 de firme. Potrivit Procuraturii germane, cei opt acuzaţi pot primi condamnări de până la zece ani de închisoare.

Un caz asemănător a fost judecat în anul 2004, când un alt german, Wilfried Ideke, a angajat tot aproximativ 1.000 de măcelari de origine română. Ancheta din Germania nu a avut ecou în România, colaboratorii intermediarului german fiind protejaţii unor parlamentari români, susţine postul Deutsche Welle.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici