FT: Strategia UE de vaccinare, criticată din cauza ritmului lent. Pot apărea probleme şi în alte zone

  • FT: Strategia Uniunii Europene de vaccinare, criticată din cauza ritmului lent
  • Statele Unite şi Marea Britanie au început mai bine campaniile de vaccinare
  • Perturbări în furnizarea vaccinurilor riscă să apară şi în alte zone
339 afișări
Imaginea articolului FT: Strategia UE de vaccinare, criticată din cauza ritmului lent. Pot apărea probleme şi în alte zone

FT: Strategia UE de vaccinare, criticată din cauza ritmului lent. Pot apărea probleme şi în alte zone

Strategia Uniunii Europene de aprovizionare cu vaccinuri face obiectul unor critici intense, în contextul în care ţările membre au vrut să administreze rapid vaccinurile în primele săptămâni ale anului, dar sunt în urma Marii Britanii şi Statelor Unite, notează cotidianul Financial Times.

În timp ce Marea Britanie a administrat mai mult de zece doze la 100 de locuitori, iar Statele Unite au administrat şase doze la 100 de locuitori, Uniunea Europeană abia a administrat două doze la 100 de locuitori, potrivit datelor obţinute de cotidianul Financial Times.

Diferenţele mari au generat preocupări majore în capitalele europene, mai ales în contextul în care aprovizionarea cu vaccinuri, care era oricum limitată, se confruntă cu probleme suplimentare. Oficiali europeni au anunţat vineri că furnizarea vaccinului produs de AstraZeneca probabil va fi redusă cu mai mult de jumătate în primul trimestru al anului, deoarece compania a avertizat că va fi diminuată capacitatea de aprovizionare a Europei, ceea ce va afecta planurile de vaccinare.

Oficiali UE au anunţat că Bruxellesul va purta discuţii cu AstraZeneca luni, în efortul de accelerare a producţiei. "UE va explora împreună cu AstraZeneca toate măsurile de creştere a predictibilităţii şi stabilităţii aprovizionării, precum şi pentru accelerarea distribuirii dozelor", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

"Uniunea Europeană poate recurge la toate opţiunile legale pe care le are la dispoziţie", pentru a a se asigura că sunt respectate contractele, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, conform postului de radio francez Europe 1. Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a acuzat compania AstraZeneca de "încălcarea gravă a contractului", ameninţând cu o acţiune judiciară.

Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au comandat cantităţi similare de vaccin raportat la numărul de locuitori, mai mult de cinci doze de persoană. Dar, prin accelerarea procedurilor de aprobare, mizând pe unii producători în detrimentul altora şi, în cazul Marii Britanii şi Statelor Unite, investind mai mult în avans pentru ajutarea companiilor să intensifice dezvoltarea şi capacităţile de producţie, Londra şi Washingtonul au avut un start al campaniilor de vaccinare mai rapid decât Bruxellesul.

În total, Marea Britanie şi SUA au alocat fiecare fonduri de şapte ori mai mari, raportat la fiecare locuitor, pe dezvoltarea de vaccinuri, pe contracte şi producţie, comparativ cu Uniunea Europeană, potrivit datelor colectate de Airfinity, o companie de analize ştiinţifice cu sediul în Londra.

Chiar dacă cifrele includ tipuri diferite de finanţare şi nu sunt comparabile în mod exact, datele sugerează că statele membre UE ar fi trebuit să aloce iniţial mai multă forţă economică pentru finanţarea modernizării fabricilor şi a furnizorilor de materii prime, afirmă Rasmus Bech Hansen, directorul Airfinity. "Este delicat, dar cred că există circumstanţe speciale într-o pandemie. Totul ţine de negociere, iar timpul este un factor critic, săptămânile şi lunile înseamnă enorm", explică el.

Uniunea Europeană a fost obstrucţionată şi de ritmul lent al procesului de reglementare. Contractul vaccinului BioNTech/Pfizer a fost semnat de Marea Britanie pe 2 decembrie, de SUA pe 11 decembrie şi de UE pe 21 decembrie. Washingtonul şi Londra au scurtat procedurile, acordând licenţe în regim de urgenţă, prin care guvernele asumă riscul problemelor produselor în locul producătorilor. În plus, UE a acceptat mai târziu tehnologia ARNm.

Ţările UE au exprimat preocupări atunci când grupul Pfizer/BioNTech a semnalat diminuarea temporară a aprovizionării, pentru a pregăti intensificarea producţiei în viitor. Pfizer a dat asigurări că va onora cantitatea prevăzută în contract pentru primul trimestru. Însă perturbările în aprovizionare, inclusiv întârzierile anunţate de AstraZeneca, au alimentat preocupările privind lipsurile.

Uniunea Europeană, care a semnat contracte pentru peste două miliarde de doze de vaccin, a anunţat că aşteaptă accelerarea aprovizionării începând din aprilie. În prezent, Blocul comunitar are comenzi de 760 de milioane de doze ale vaccinurilor BioNTech/Pfizer şi Moderna, dar doar 355 de milioane de doze ar urma să fie furnizate până în septembrie. Până acum, Uniunea Europeană, cu o populaţie de aproape 450 de milioane de locuitori, a primit aproximativ 3,5 milioane de doze ale vaccinului BioNTech/Pfizer pe săptămână.

Statele Unite, cu o populaţie de peste 330 de milioane de locuitori, au comandat circa un miliard de doze şi au clauze suplimentare de încă 1,2 miliarde de doze. Statele Unite ar urma să primească 200 de milioane de doze de la BioNTech/Pfizer şi alte 200 de milioane de doze de la Moderna, până în iulie.

În Marea Britanie, ţară cu 67 de milioane de locuitori, Guvernul a intensificat vaccinările cu doze de la BioNTech/Pfizer şi Astra/Zeneca. Guvernul de la Londra nu a publicat detalii despre aprovizionare.

Uniunea Europeană ar putea beneficia de intensificarea aprovizionării mai târziu, în cursul acestui an, când grupul american Moderna va creşte producţia. UE a comandat 160 de milioane de doze, iar Marea Britanie doar şapte milioane. Oficialii europeni speră că strategia de a cumpăra cantităţi moderate de vaccinuri va da rezultate pe parcurs.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
vaccinare

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici