Germania, la răscruce de drumuri. Cine sunt cei trei bărbaţi care se confrunta sâmbătă în alegerile ce vor decide urmaşul Angelei Merkel în fruntea CDU

  • Trei bărbaţi se pregătesc pentru 16 ianuarie, data la care vor avea loc alegeri în cadrul Uniunii Creştin-Democrate( CDU), partid ce a fost condus pentru mult timp de Angela Merkel.
  • Alegerile CDU depăşesc cu mult cadrul partidului, fiind considerate cruciale pentru direcţia în care Germania, dar şi Uniunea Europeană vor merge în viitor.
  • Câştigătorul alegerilor de sâmbătă va fi cel mai probabil şi următorul cancelar al Germaniei, înlocuind-o pe Angela Merkel care nu va mai candida pentru un alt mandat.
4169 afișări
Imaginea articolului Germania, la răscruce de drumuri. Cine sunt cei trei bărbaţi care se confrunta sâmbătă în alegerile ce vor decide urmaşul Angelei Merkel în fruntea CDU

: Cine sunt cei trei bărbaţi care se confrunta sâmbătă în alegerile ce vor decide urmaşul lui Merkel în fruntea CDU

Cursa pare a fi strânsă, cu Friedrich Merz în prezent în fruntea preferinţelor de vot cu un mic avantaj.

Întrebarea cheie este - în ce direcţie ideologică va dori să mergă CDU?

Merkel a fost aleasă cancelar în 2005 şi a schimbat complet partidul, de la un grup foarte conservator, dominat de bărbaţi, într-un partid de centru. Un partid în jurul căruia au gravitat cu succes valorile germane, dar şi noile curente europene.

Acest lucru a atras antipatia aripii conservatoare, iar o parte din electorat s-a regăsit în partidul populist de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Sub Angela Merkel, cancelar în ultimii 16 ani, Germania a fost ancora Europei, o insulă de stabilitate în apele politice adesea tulburi. Dar alegerile de sâmbătă ar putea introduce o nouă eră de incertitudine, relatează FT.

Acum, după 16 ani de domnie, Angela Merkel nu va mai participa la viitoarele alegeri parlamentare din septembrie. Iar lupta pentru conducerea partidului este mai deschisă ca niciodată. Trei personaje s-au remarcat şi par a fi favoriţi.

Friedrich Merz

El este în prezent, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Infratest dimap, principalul favorit. Cu o intenţie de vot de 29%.

El este susţinut de aripile conservatoare şi a celor din mediul afaceri ale partidului, dar sondajele arată că nu reuşeşte să convingă multe femei.

Friedrich Merz ar urma să schimbe cursul CDU stabilit de Merkel de partid al „mijlocului”. El se angajează să transforme CDU într-un partid mai conservator, care ar putea fi din nou o casă pentru mulţi alegători nemulţumiţi care s-au îndreptat spre alte partide. Fostul director german al companiei BlackRock este bine conectat cu liderii din domeniu afacerilor din ţară şi este expert în probleme economice, relatează CNBC.

Vechi rival al Angelei Merkel, el este mai sceptic cu privire la integrarea europeană şi vorbeşte despre necesitatea ca Germania să facă mai mult pentru a-şi „proteja interesele” în UE. O victorie Merz ar putea avea consecinţe de anvergură pentru Europa şi nu numai.

Într-o declaraţie recentă, Friedrich Merz a spus că dacă va ajunge cancelar "va îndrăzni să reînnoiască Germania şi UE”.

Dacă va conduce CDU în următoarele alegeri, ar favoriza o coaliţie cu liberalii, dar această alianţă nu ar da în prezent o majoritate. Este în relaţii proaste cu Partidul Verzilor.

Armin Laschet

Armin Laschet este omul continuităţii care se angajează să menţină partidul acolo unde este: în mijlocul drumului şi să rămână pe cursul stabilit de Merkel.

Este un politician experimentat şi primul ministru al Renaniei de Nord-Westfalia, statul federal cu cea mai mare populaţie din Germania.

El vrea să modernizeze Germania şi să transforme CDU într-un partid mai tânăr, cu o reprezentare mai feminină. El colaborează cu Jens Spahn, ministrul sănătăţii din ţară şi unul dintre cei mai tineri politicieni de frunte din ţară. În cazul în care ar câştiga nu este cert dacă va ţinti funcţia de cancelar. Presa din Germania avansând posibilitatea ca aliatul său Jens Spahn să fie desemnat candidat pentru funcţia de cancelar, relatează AP.

Dacă câştigă cursa, CDU ar intra cel mai probabil într-o coaliţie cu Partidul Verde sau într-o coaliţie care ar adăuga şi liberalii.

Norbert Röttgen

Norbert Röttgen este văzut de sondaje cu cele mai puţine şanse dintre cei trei, dar ar putea câştiga destul de mult teren fiind considerat varianta de mijloc.

Avocatul instruit conduce în prezent comitetul pentru afaceri externe al Bundestag. Şi el doreşte să modernizeze CDU, dar cu un impuls mai mare asupra mediului. El consideră că acest lucru va îndemna generaţiile mai tinere să voteze partidul. Norbert Röttgen ar urma să intre într-o coaliţie cu Partidul Verzilor.

 

1.001 delegaţi - funcţionari, miniştri şi aleşi vor participa şi vota la conferinţa digitală a partidului CDU în perioada 15-16 ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici